Skriv ut  

Norwegian vill samarbeta med andra flygbolag

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 21 januari 2016
Inget samgående men gärna samarbete kring nya linjer. Det menar Björn Kjos är en framtidsväg för Norwegian.

Det kan vara Ryanair eller Easyjet som ska bli partner i det samarbetet.

Samarbeten och samgåenden är något som sysselsätter flygbranschen. Flygbolagen söker konsolideringar för att klara den allt hårdare konkurrensen. IAG, alltså BA, Iberia och Vueling är ett exempel, samgåendet mellan US Airways och United Airlines, ett annat. Nyligen talade även SAS styrelseordförande Fritz H Schur om att även SAS siktar på ett samgående med ett annat flygbolag. Det kommer dock att dröja ett antal år, till dess att ekonomin i det skandinaviska flygbolaget har återhämtat sig helt. Det hindrar dock inte att tätare band till ett annat flygbolag finns med i framtidsplanerna.

Det är ett resonemang som hittills mest gällt de traditionella nätverksbolagen men hindrar inte att även lågkostnadsbolagen har liknande tankar. Ryanair har föreslagit ärkekonkurrenten British Airways möjligheten flyga in passagerare till deras långlinjer, ett resonemang som enligt ryktena även förts med Norwegian. Det norska flygbolaget dementerade dock men nu verkar det som att Björn Kjos har ändrat åsikt.

Framför allt handlar det om att snabbt kunna öka linjenätet genom att hitta andra flygbolag att ingå partnerskap med.

– Vi ska definitivt se över möjligheterna att samarbeta med andra lågkostnadsbolag. Vi kan inte täcka hela Europa själva. Ett samarbete ger oss möjlighet att flyga passagerare till inte bara 450 destinationer utan kanske 2 000, säger han i en intervju med Reuters.

Men något närmare samgående med ett annat flygbolag, likt de som redan har etablerats eller som det SAS har diskuterat, finns inte, menar Björn KJos och pekar på att den Skandinaviska marknaden är för liten för att komma upp i de volymer som behövs för att vara en stark partner i ett samgående.



Kommentera artikeln
Det finns 12 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Inte konstigt
Skrivet av Gunnar, 2016-01-25 15:06:42
@Inge från SAS propagandatjänst. Hvorfor skulle alle som ikke elsker det taskiga, full fare, low service bolaget SAS, være Norwegian anställda?
Anmäl inlägget
Konstigt
Skrivet av Inge F. Vidare, 2016-01-24 13:42:12
Varför tror Gunnar från Norwegian s propaganda tjänst att ,alla som inte älskar det där halvtaskiga lågservice bolaget är SAS anställda?
Konstigt...

Jag kan informera om att jag inte är anställd i SAS eller något annat flygbolag.
Men har ugf 150 resdagar/år med SAS och andra Star alliance bolag.
Anmäl inlägget
@tröttläsaren
Skrivet av Pier , 2016-01-24 13:15:29
Med NUK blir NAI överflödigt. NAI ärv inte heller speciellt omtyckt på hk heller för den delen, så snart är nog dito ett minne blott.
Anmäl inlägget
Norwegian ikke til salgs
Skrivet av Gunnar, 2016-01-24 07:04:47
"Tjenare" Inge fra SAS propagandatjänst. Prøv å fatte: Norwegian er ikke til salgs. Majoritetseierne, behøver ikke, og vil ikke selge, verken til Ryanair, eller noen andre.
Anmäl inlägget
FR och DY.. Knappast..
Skrivet av Tröttläsaren, 2016-01-24 01:54:12
Att RYR och DY skulle ingå samarbete är helt otänkbart. De flyger ju på exakt samma destinationer med samma affärsmodell.. Att DY däremot skulle ingå samarbete med en partner på en helt ny marknad är däremot tänkbart, te x Air Asia.. Norwegian kan ju för övrigt döpa om sig till Irish nu sedan de flyttar nästan hela företaget in i NAI, där 100% av ledningen är X RYR personal.
Anmäl inlägget
Gott nytt
Skrivet av Inge F. Vidare, 2016-01-23 17:09:16
Tjenare Gunnar, från Norwegians propaganda tjänst. Gläder mig att höra att Norwegian går med vinst, men Ryanair kan sluka er vilken dag som hellst om dom skulle bli sugna. Har du alldrig ledigt förresten.
Anmäl inlägget
Rike Norwegian
Skrivet av Gunnar, 2016-01-23 00:56:47
Til Inge D .----- Ryanair kommer ikke til å sluke Norwegian. Bolaget går med milliardvinst, og Ryanair er ikke i nærheten av og kunne kjøpe det.
Anmäl inlägget
Air Asia
Skrivet av Niels, 2016-01-22 10:52:57
Det snackas mycket på andra forum om ett nära samarbete med Air Asia (code sharing). Visserligen inget "samgående", men bra om de vill locka affärsresenärer på rutter till Asien,
Anmäl inlägget
@ABC
Skrivet av Pilot, 2016-01-21 21:05:43
Norwegians personal platsar inte på Eazy Jet pga attityd? Get real....
Nu handlar det inte om uppköp utan att Kjos vill ha mer feeder till sina långlinjer från rutter short haul inte trafikerar själva.
Anmäl inlägget
Vem?
Skrivet av ABC, 2016-01-21 16:30:13
Ryanair har visserligen samma flygplanstyp men har mycket lägre kostnader. Ryanair har aldrig lyckats med ett uppköp, antingen har det slutat i pannkaka eller stupat helt.
Easyjet har en helt annan företagskultur med fokus på folk med 100% rätt attityd. Jag tror inte Norwegians personal platsar där. Däremot har man hyfsat framgångsrikt tagit över flera bolag.
Air Berlin (och Ethiads pengar). Kanske det enda möjliga?
Anmäl inlägget
Rika Ryanair, fattiga Norwegian
Skrivet av Inge F. Vidare, 2016-01-21 13:39:50
Troligen bara en tidsfråga innan Ryanair uppslukar Norwegian
Anmäl inlägget
Fel
Skrivet av jaha, 2016-01-21 09:57:19
Sen när gick United Airliens och Us Airways ihop?
Senast jag kollade var det United och Continental som gick ihop, och Us Airways och American Airlines
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev