Skriv ut  

Norwegian vill samarbeta med Air Asia

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 januari 2016
Norwegian i Europa och Air Asia i Asien. Det vore ett perfekt samarbete, menar Björn Kjos som även talar om att öka trafiken på Asien.

I de ursprungliga planerna för långlinjesatsningen hos Norwegian var Asien ett av de primära målen för linjenätet. Det var i Asien som de stora passagerarströmmarna fanns att hämta, menade Björn Kjos då.
Air Asia
Air Asia

Istället blev det trafik västerut, till USA och idag är Bangkok fortfarande enda destination i Asien. Men på en konferens i Oslo i början av året verkar Björn Kjos intresserad av att återuppväcka de ursprungliga planerna. Med på seminariet var Aireen Omar, en av de högsta i ledningen för det malaysiska lågkostnadsbolaget Air Asia. Det var uppenbarligen ett möte som fungerade väl. Enligt norska Dagens Næringsliv konstaterade Björn Kjos efteråt att ett nära samarbete de två flygbolagen emellan vore en ”perfect match”.

Air Asia, som samlar en brokig skara flygbolag inom gruppen, har i dagsläget inga flygningar till Europa men planerar att återuppta trafiken på London-Gatwick och Paris-Orly. Fokus har hittills legat på att växa i Asien där det i dag finns drygt 200 olika rutter. Den försiktiga strategin i förhållande till Europa har dock kantats av rykten om fler linjer, bland annat till Skandinavien.

– Air Asia är ett av världens största lågkostnadsflygbolag. Om vi ska samarbeta med någon, då måste de vara dem, slog Björn Kjos fast i intervjun med dn.no men påpekade samtidigt att det inte vara tal om något samgående utan en ömsesidig win-win. Norwegian flyger in passagerare från Skandinavien och Europa till Bangkok som sedan fortsätter ut på Air Asias linjenät. Omvänt feedar Air Asia in passagerare till Norwegians långlinjer tillbaka.

Aireen Omar kvitterade med att ett samarbete skulle öppna nya möjligheter. Samtidigt behövs betydligt större trafikströmmar från Europa för att det ska bli riktigt intressant. Det innebär i sin tur att Norwegian behöver återuppliva sin strategi med mer trafik till Asien. Det dröjer ytterligare ett par år, när Norwegians Dreamlinerflotta växt ytterligare.

– När vi får tillräckligt många flygplan kommer det att bli intressant att titta närmare på bland annat Kina.

Innan dess måste dock Norwegian få igenom ett avtal med Ryssland. Idag finns inget överflygningstillstånd vilket gör att Norwegians trafik till Bangkok inte kan flyga raka vägen.



Kommentera artikeln
Det finns 12 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

AirAsia Japan ej längre ANA
Skrivet av Lågprisprofilen, 2016-01-27 22:01:10
Air Asia Japan, som var ett joint venture mellan Air Asia Bhd och ANA upphörde att existera 2013. Jag vet eftersom jag var tvungen ändra mina flygplaner pga det.

Sedan finns ett senare Air Asia Japan som så vitt jag vet inte börjat flyga ännu.

Air Asia är inte medlem av någon allians och har sitt eget frequent flyer program BIG som man delar med hotellkedjan Tune.
Anmäl inlägget
Nära Star Alliance
Skrivet av ABC, 2016-01-27 18:36:28
En snabb googling säger att Air Asia X har Virgin som en av ee större ägarna samt att systerblaget Air Asia Japan är ett joint venture med ANA. Låter som att Air Asia är nära linkat med Star Alliance!?
Anmäl inlägget
Lugn nu
Skrivet av Anders, 2016-01-26 13:23:22
Lugn nu, star alliance är en utopi för PH och Lonkan, förstör inte den bilden..
Anmäl inlägget
Stordriftsfördelar eller mer röra?
Skrivet av Ricardo Shilly Shally, 2016-01-26 00:02:06
Allianser i all sin ära men när det blir problem så funkar det aldrig. Tänker på olika baggageregle, namnändringar, datumändringar etc
Anmäl inlägget
Bra idé, men!
Skrivet av Lågprisprofilen, 2016-01-25 22:51:04
Då borde Norwegian byta flygplats från Suvarnabhumi till Don Muang (DMK) Där Air Asia har sin thailändska hub.
Anmäl inlägget
NLH
Skrivet av Peter, 2016-01-25 18:32:46
Ja och fler är på väg att sluta. Lönelyft är att vänta om de vill fortsätta med sin verksamhet.
Anmäl inlägget
Allians.
Skrivet av RCB, 2016-01-25 18:31:09
Läs texten igen Peter. Det står "något sådant" och definitivt inte star alinace.

Ett väldigt stort antal amerikanska kabinanställda har lämnat Norwegians longhaul, så det är inte bara piloter som sticker.
Anmäl inlägget
Low Cost Piloter
Skrivet av QC, 2016-01-25 16:14:36
Norwegian får och har redan problem att behålla sina piloter på Longhaul. Ett tjugotal styrmän sa upp sig innan jul för att gå till Virgin och BA. Detta trots att man mister sin training bond på 30000EUR!
Det säger mer än lite om hur illa ställt det är bakom den finputsade fasaden.
Anmäl inlägget
@CB
Skrivet av Peter, 2016-01-25 15:53:30
Vad får dig att tro att han vill vara med i ex star alinace?
På pilotsidan så är du inte insatt i vad som sker med OSM och NLH, så du bör inte uttala dig.
Anmäl inlägget
Allians är oslagbart.
Skrivet av CB, 2016-01-25 13:09:28
Läste att man når 1500 destinationer med Star Alliance. Tror f.n att Kjos suktar efter något sådant. Men det kostar pengar att vara med i allianser, IATA osv. Hur skall gubben klara det? Får bli hårdare shopping av billigpersonal via OSM då, för riktig anställning får väl personalen knappast.
Anmäl inlägget
Air Asia X gikk
Skrivet av pf, 2016-01-25 09:53:50
først til STN, byttet deretter til LGW, re. http://www.businesstraveller.com/news/air-asia-x-to-withdraw-gatwick-flights.
Anmäl inlägget
Gatwick?
Skrivet av ABC, 2016-01-25 08:29:44
"Återuppta trafiken på London-Gatwick".. Gick inte Air Asia X misslyckade trafik till Stansted?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev