Skriv ut  

Wizz Air startar linje på ny svensk flygplats

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 2 september 2016
Ungerska Wizz Air ska de närmaste åren tredubbla flygplansflottan. Det är en expansion som också inkluderar Sverige och nästa år börjar flygbolaget flyga på en fjärde destination i Sverige.

Wizz Air
Wizz Air

Wizz Air startade 2003 och har sedan dess växt hastigt till att idag vara ett av de fem stora lågkostnadsflygbolagen i Europa. Tyngdpunkten ligger på trafik i Östereuropa och flygbolaget har idag cirka 25 baser ibland annat Tjeckien, Polen, Rumänien och Bulgarien. De kommande åren ska flygplansflottan i det närmaste tredubblas, från dagens 72 maskiner till 211 flygplan av typen A320 och A321.

I Sverige är det i första hand Malmö och Skavsta som har trafik med flygbolaget, 14 destinationer från Malmö och 12 från Skavsta. Dessutom flyger Wizz på Landvetter där man blev kvar efter att den ursprungliga flygplatsen Göteborg City stängdes för tung trafik. Till Göteborg går i dagsläget sex linjer.

Nu blir Växjö fjärde flygplats i Sverige när Wizz den 28 mars nästa år startar en linje från Tuzla i Bosnien Hercegovina.

– Det är jätteroligt och något vi har jobbat hårt och länge för, säger Ulf Axelsson, VD för Växjö Småland Airport till Flygtorget.

Linjen flygs med en Airbus A320 med 180 stolar ombord och trafik två dagar i veckan, tisdagar och lördagar. Enligt planerna är det en åretruntlinje och Växjö blir flygbolagets 125:e flygplats.

– Vi vet att Wizz inte brukar nöja sig med en linje när de väl är på plats. Nu börjar de med att känna sig för och faller det väl ut finns möjligheter att de expanderar verksamheten. Vi har en betydande marknad med resenärer som vill flyga direkt till Balkan.

Trafiken till östra Europa kompletterar de två linjer som Ryanair idag flyger på flygplatsen, till Düsseldorf och Alicante. De är båda förlängda säsongslinjer och gör bara ett kortare uppehåll mellan december och mars.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

???
Skrivet av Olof, 2016-09-06 16:53:58
Finns det verkligen resenärer för en linje från en liten stad i lilla Sverige till någon liten stad i Bosnien?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
MFK
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev