Skriv ut  

Norwegian öppnar ny bas för långlinjer i Spanien

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 8 september 2016
Först en långlinje från Köpenhamn. Sedan fyra från den nya långlinjebasen i Barcelona. I takt med att nya Boeing B787 levereras utökas den interkontinentala trafiken.

Det blev sammanlagt fem nya långlinjer från Norwegian, alla presenterade under en dag. Först ut var Köpenhamn som nu är likställd med Oslo och Stockholm och får en egen linje till San Francisco. Det har Flygtorget rapporterat om.

Därefter presenterades den nya långlinjebasen i Barcelona, ett besked som inte var oväntat. Tvärtom har det varit på gång länge och allt fler baser för short-haul i Spanien har pekat mot att Norwegian ska börja flyga också långlinjer från Spanien. Det som hittills bromsat har varit tillgången på flygplan men när antalet Dreamliners i flottan nu ökar betydligt det kommande året, har tidpunkten för att öppna en långlinjebas i Spanien kommit.

– Lanseringen av direktflyg mellan Barcelona och USA är en ny milstolpe för Norwegian. Spanien är en viktig marknad för oss och det är många spanjorer som flyger på våra spanska inrikeslinjer och på linjerna till andra delar av Europa, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos i en kommentar.

Att det blir fyra destinationer i USA som är först ut på det spanska långlinjenätet, är möjligen en liten överraskning. Norwegian har tidigare talat om Spanien som det perfekta avstampet i Europa för trafik till Sydamerika. Det gäller särskilt Barcelona, landets andra största flygplats med närmare 40 miljoner passaagerare, som i motsats till Madrid bara har en handfull långlinjer och där Norwegian får ett stort spelrum.

– Det är strategiskt viktigt att ha en bas här eftersom Barcelona kan utvecklas till en hub för framtida långlinjer, sa Björn Kjos när den egna basen på El-Pratflygplatsen invigdes för två år sedan.

Sedan dess har Norwegians trafik i Barcelona stadigt växt med både inrikeslinjer och trafik till Europa, bland annat den växande långlinjehubben på Gatwick. Nu kan den matartrafiken växlas om till de fyra linjer som öppnar i juni nästa år. Med den nya basen i Barcelona har Norwegian nu interkont-baser i Stockholm, Oslo, Köpenhamn, London, Barcelona, Fort Lauderdale, New York och Bangkok. Sammanlagt flygs 42 linjer från Europa till USA.

– Men det här är bara början. Med en beställning på över 260 flygplan kommer vi att öppna många nya linjer i framtiden, fortsätter Björn Kjos.

Det innebär sannolikt dels fler destinationer och ökat antal frekvenser från befintliga hubbar, dels helt nya, sekundära flygplatser.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

JFK EWR
Skrivet av Pelle, 2016-09-11 13:32:19
Det bästa som kunde hända vore om de kunde sluta på JFK och satsa allt på EWR istället. JFK är en ren skitflygplats hur nu detta går ihop!
Anmäl inlägget
New York
Skrivet av Taxit, 2016-09-10 18:38:10
Barcelona-New York blir til Newark ikke JFK. Vanskelig å få JFK slots.
Anmäl inlägget
Paris
Skrivet av M, 2016-09-10 09:24:21
De flyger väl långt från Paris också? Kansle ingen bas
Anmäl inlägget
Namn
Skrivet av Normal, 2016-09-10 04:55:16
sv konduit...Prøv å få med deg fakta. 80 prosent av alle Norwegians fly er registrert i Norge! Også Dreamliners. Norwegians største marked er Norge. Norwegian er nordens største flygbolag...,.
Anmäl inlägget
Barcelona
Skrivet av Anders, 2016-09-09 15:52:20
New york Los angeles San Francisco och Fort lauderdale
Anmäl inlägget
Till Alaska?
Skrivet av Radarn, 2016-09-08 21:00:53
Men vart sjutton i USA ska de flyga från Barcelona!??! Nu har jag läst artikeln flera gånger och det står ingenting om det, bara att fyra nya destinationer presenterades samtidigt som linjen mellan Köpenhamn och San Franciso. Men kan Anders Carlsson nu berätta om destinationerna i USA?
Anmäl inlägget
Låglönebesättning
Skrivet av Reality, 2016-09-08 20:01:53
Ingen fara! Norwegian fortsätter rekrytera folk i Spanien för låga löner. Allt för att Svensson ska kunna åka lite billigare över Atlanten. Det vi inte förstår är att vi skjuter oss själva i foten. Sent ska folket vakna
Anmäl inlägget
Linjer
Skrivet av Olof, 2016-09-08 17:38:52
Vet man inte vart i USA linjerna går till?
Anmäl inlägget
..
Skrivet av ..., 2016-09-08 10:25:24
Flygplanen på väg, då är det bara besättningen som ska på plats....
Anmäl inlägget
Byt namn Norwegian
Skrivet av Kondulit, 2016-09-08 08:59:59
Kul att Norwegian expanderar och öppnar nya linjer. Men snälla, byt namn på flygbolaget. Flygplan som inte är registrerade i Norge och fler linjer som inte ens går via något av de skandinaviska länderna. Satsa all in med ett globalt icke landsförknippat bolagsnamn istället. Då ligger hela världens marknad framför er!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev