Skriv ut  

Air Baltic flyger från Montreal till Stockholm

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 november 2016
Leveransflygningen går från Montreal till Stockholm. Två veckor senare är Arlanda med i flygprogrammet när Air Baltic sätter den nya CS300 i trafik.

airBaltic
airBaltic CS300

I mitten av december sätter Air Baltic den nya Bombardier CS300 i trafik. Det lettiska flygbolaget har beställt 20 flygplan av typen och är launch-customer på den. Väl infasad i flottan ska den i första hand ersätta de sju B737-300 och fem B737-500 som idag flyger de tunga linjerna till huvudstäderna i Europa. Med 148 stolar ombord ligger den i en storlek större än de två boeingmaskinerna som haft 120 - 144 stolar.  Med 20 CS300 på väg ökar flottan betydligt i storlek och är en del i flygbolagets expansionsplaner. Som komplement till den nya flygplanen finns 12 Q400 som används på de regionala sträckorna, bland annat till Stockholm.

Arlanda har också fått en egen roll när Air Baltic tar emot den första maskinen. Enligt planerna ska den leveransflygas som BT 9801 från Bombardiers fabrik i Montreal den 29 november med första destination till just Arlanda. Därifrån fortsätter den sedan till hemmabasen i Riga.

Två veckor senare, den 14 december, är det dags för den första kommersiella flygningen: BT619/620 på sträckan Riga-Amsterdam-Riga. Sedan sätts maskinen in på ett flertal olika europeiska destinationer, dels som ny arbetshäst, dels som PR-maskin. Den 16 december återkommer den till Arlanda på en av de ordinarie dagliga rotationerna.

Air Baltics CS300 ska i första hand användas på de stora huvudstadslinjerna i Europa. Räckvidden gör att den också kan flyga till mellanöstern och Abu Dhabi där Etihad har sin hubb och sedan två år har Air Baltic en codeshare med just det flygbolaget. 



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev