Skriv ut  

Regeringen vill gynna flyget – och införa flygskatt

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 januari 2017
Flyget är viktigt och skall stärkas. Även Arlanda är viktig och skall stärkas. Samtidigt skall en flygskatt införas. ”Regeringen talar med kluven tunga”, menar flygbranschen.

Flygplan

Igår presenterade Regeringen den sedan länge aviserade Flygstrategin. Den skulle ursprungligen ha presenterats tidigt i höstas, sköts upp till slutet av året och är nu till slut offentlig. Det är ett dokument på 36 sidor som å ena sidan slår fast att flyget är viktigt för Sverige och att tillgängligheten ska utvecklas än mer. Arlanda är i fokus och där ska flygplatsen utvecklas. Bland annat ska ett Arlandaråd tillsättas som ska arbeta med hur flygplatsen ska växa, kanske med en fjärde bana.

Kort sagt vill regeringen att ”Förutsättningarna för flyget i Sverige ska förbättras. Flygstrategin ska bidra till att göra Sverige till ett mer hållbart samhälle socialt, miljömässigt och ekonomiskt.”

Men samtidigt slår regeringen fast att ”Det kommer t.ex. att krävas ytterligare åtgärder för att minska flygets miljö- och klimatpåverkan.” Det innebär att den skatt på flygresor som regeringen varslat om ska införas. Infrastrukturminister Anna Johansson menar att det inte går att fortsätta som idag när flyget tillåts ha en så stark negativ påverkan på klimatet.

– Det positiva för oss är att regeringen ser till flygets betydelse och samtidigt vill införa en flygskatt. Det blir dubbelt. Dessutom vet vi ju att en flygskatt har bara marginell påverkan när det gäller miljön. Tvärtom riskerar den att sänka hastigheten när det gäller till exempel utvecklingen av biobränsle, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef på BRA till Flygtorget.

Liknande tongångar kommer från övriga flygbolag som Flygtorget talat med:

– Det är väldigt motsägelsefullt. Å ena sidan vill regeringen satsa på Arlanda, pre-clearence och fler långlinjer, å andra sidan blir det en avgift på 430 kronor på varje långlinjebiljett., säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, presschef på Norwegian.

Fredrik Henriksson, presschef på SAS:
– Det är framför allt positivt att man nu tillsätter ett Arlandaråd för att diskutera och formulera hur Sveriges viktigaste flygplats skall utvecklas i framtiden. Samtidigt föreslås en flygskatt som direkt slår mot flyget, våra passagerare, företag och tillgängligheten i Sverige. I en bransch där marginalerna idag är minimala och priskonkurrensen stenhård, är en flygskatt på strax under hundra till flera hundra kronor per passagerare och väg något som få passagerare kommer att vara villiga att betala för, och som direkt kommer att påverka tillgängligheten till flera flygplatser.

Branschorganisationen Svenskt Flyg är hårdare i sin kritik och pekar på att regeringens egen utredning bedömt att en flygskatt kommer att ha mycket begränsade effekter på klimatutsläppen, och att skatten rentav skulle kunna leda till ökade utsläpp. Den menar också att skatten kommer leda till ett ökat bilresande.

– Regeringen talar med kluven tunga om flyget. Istället för en flygskatt utan klimatnytta, och som skadar svensk ekonomi, bör regeringen verka för ett hållbart flyg genom internationella styrmedel och avtal genom EU och ICAO samt investeringar i utvecklingen av ny teknik. En viktig komponent för att minska flygets klimatpåverkan är en storskalig övergång till fossilfritt bränsle. Redan idag tankar flera flygbolag med en del biobränsle, men på grund av den höga kostnaden byts endast några procent av bränslet ut, säger Anna Wilson, generalsekreterare i svenskt Flyg.



Kommentera artikeln
Det finns 22 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Flygskatten utan miljöeffekt
Skrivet av Gus, 2017-02-01 00:34:21
Större delen av skatten kommer inte öka biljettpriset utan istället minska flygbolagens resultat, där SAS, Norwegian och BRA redan idag har ett otillräckligt resultat. Skatten bara ett politiskt symboloffer till miljöpartiet, utan att ge miljöeffekt.

Anmäl inlägget
Kastrup
Skrivet av B52S, 2017-01-31 09:34:25
Det blir ingen flygskatt i Danmark, vilket innebär att Kastrup kommer att växa ännu fortare, såklart. Malmö Airport (MMX) kan man ju stänga, så bra en fjäder i linnehalsduken

Rösta bort eländet.
Anmäl inlägget
sv.sv.Diavel
Skrivet av Diavel, 2017-01-29 20:46:58
Kanske kan man också se över vår ofantliga och till stor del helt onödiga byråkrati och spara lite stålar där. I stället för att helt sonika bara konstant höja alla skatter. Lite effektivisering är nödvändigt ibland. I stället för det här vanliga sosse tänkande : Systemet för systemets skull. Om man i slutändan producerar nåt vettigt betyder mindre, tydligen
Anmäl inlägget
Ni har ju röstat fram våra politiker
Skrivet av Sv Diavel, 2017-01-29 00:16:45
Ni har ju röstat fram våra politiker. Ni som inte röstat får skyll er själva.
Om det är så hemskt som du säger behövs ytterligare skatter för att förbättra servicen ELLER HUR!
Demokrati är massans diktatur!
Anmäl inlägget
sv.Jonte
Skrivet av Diavel, 2017-01-28 21:35:11
Kära Jonte, det är ju så att vi betalar mer och mer och får sämre och sämre service, t.ex. äldrevård, polisen, försvar och skolan blir allt sämre samtidigt som odugliga politiker ser till att plundra folket mer och mer. Vad pengarna går till vet vi väl alla....
Anmäl inlägget
Många
Skrivet av Undrande, 2017-01-28 16:38:06
världsdelar - hur många har du varit i Jonte?
Ta nu inte i för mycket, det är ett begränsat antal.
Anmäl inlägget
Men
Skrivet av sv Jonte, 2017-01-28 16:34:07
du har knappast prövat på samhällsservicen i alla länder du snackar om. Dessutom är du inte ensam om att ha varit utomlands. Visst är det bra i Sverige, tusan vore väl annars, med det skattetrycket.
Du är hjärntvättad grabben.
Anmäl inlägget
Angående andra länder
Skrivet av Jonte, 2017-01-28 13:45:27
@Tror. Det finns många olika länder med mycket varierande medborgarservice. Sverige är en av de absolut bästa! Har varit till ett femtiotal länder i många olika världsdelar med mycket varierande medborgarservice.
Anmäl inlägget
Miljö eller flyktinginvandring?
Skrivet av ABC, 2017-01-28 11:08:57
Nya hittepåskatter för att betala för den oansvariga flyktinginvandring Sverige bedriver. När ska ni fega stackare våga säga ifrån?
Anmäl inlägget
Tror
Skrivet av sv Jonte, 2017-01-28 10:12:43
du att det är bara i Sverige, man har den samhällsservice du talar om? Ganska okunnigt att tro att resten av världen är sämre än Sverige.
Anmäl inlägget
Vad vill ni avstå frå?
Skrivet av Jonte, 2017-01-27 23:30:39
Barnbidrag, Skolutbildning, Försvar, Pension, Subventionerad läkarvård, Rättshjälp, Subventionerad tandvård mm.

Säg bara till vad du vill avstå från och betala tillbaka allt som du fått!
Blir du nöjd då?
Anmäl inlägget
Men alla vill ha all service det kostar
Skrivet av Jonte, 2017-01-27 23:23:44
Ni som är födda i Sverige har fått tillbaka en hel del. Förlossning kan kosta mellan 45 - 250 tusen, barnbidraget 200 tusen, fri läkarvård för barn, skola sådan kan kosta flera miljoner om du bodde i Florida. Vi i Sverige har mycket vi tar för givet som man får betala själv i andra länder.
Tänk efter före!
Anmäl inlägget
sv.jonte
Skrivet av Diavel, 2017-01-27 20:50:03
Den här flygskatt har absolut inget att göra med varken miljö eller klimat. Den kommer uteslutande för att regeringen desperat försöker plundra folket ännu mer. Bara trist att flertalet här i landet är så otroligt lättlurade. Dessutom har DC-10 helt rätt i kommentaren nedan.
Anmäl inlägget
Billigt
Skrivet av Geji, 2017-01-27 18:48:46
Det är för billigt att flyga. Rätt att beskatta
Anmäl inlägget
Biobränsle
Skrivet av Jonas, 2017-01-27 18:47:04
Då ska man ju få tillbaka pengarna om planet är tankat på biobränsle kan man tycka...
Anmäl inlägget
70% för en flygskatt
Skrivet av Jonte, 2017-01-27 17:28:35
En undersökning som genomförts av Sifo visar att det finns en stark majoritet för en klimatskatt på flyg.
Det är övervägande positivt av såväl stadsbor, landsbygdsbor som sympatisörer med samtliga partier. Bland exempelvis C-sympatisörer är 74 procent positiva.
Mest ökar utrikesflygen, där flygresorna ökat med 130 procent 1990-2014. Trots det slipper flyget såväl energiskatt, koldioxidskatt och moms på utrikesavgångar.
Anmäl inlägget
Sverige
Skrivet av DC-10, 2017-01-27 16:36:27
har världens högsta skattetryck. Hur mycket orkar vi med? Jag har ett förslag, förse alla segelbåtar med en vindmätare. Då kan staten ta ut vindskatt. Det finns säkert fler områden att beskatta.
Det är dax för en skatterevolution!!
Anmäl inlägget
Flygskatt
Skrivet av Janne, 2017-01-27 12:21:32
Nu har "de" hittat ett nytt sätt att avgiftbelägga i skatteparadiset Sverige. Bilismen beskattas med med nära 10 kr/liter. Var kommer skatten på flyget att hamna om några år?
Anmäl inlägget
Politiska löften
Skrivet av Mr €, 2017-01-27 12:16:25
S vet åxå att det är dårskap men har de lovat MP en skatt så blir det så för att behålla makten. Det var samma med Sossarna internt med Hallandås-tunnel och Botniabanan, skulle Göran P. för stöd internt av Skånesossar och Norrlandssossar så var det bara att ösa ur skattemedel på oekonomiska prestigeprojekt. Sen att de ljuger så tungan blir blå är en annan sak.
Anmäl inlägget
Alianseregeringen först med flygskatt
Skrivet av Pilot, 2017-01-27 10:36:01
Alliansregeringen införde skatt på flygbensin AVGAS. Den första juli 2008 belastades flygbränslet med en skatt på 6,02 kr per liter. Fördyrade en resa t/r Stockholm 1.400:- (med ett klubbflygplan).
Flygbensin med en volym på endast 1/3 av vad som avdunstade vi hantering av bilbensin!
Anmäl inlägget
Flygskatt inget problem!
Skrivet av Frekvent Resenär, 2017-01-27 10:22:13
Det har lågprisbolagen har bevisat!
Flygskatt finns redan i EU,s största länder. Att påstå att detta skulle utgöra något större problem för Sveriges företag är mycket överdrivet. De företag som inte klarar detta är nog redan på ruinens brant.
Skatten kommer att gagna lokala näringar.
Du får kanske avstå från en eller annan resa till Thailand.
"Lågprisbolagen har bevisat att det finns utrymme för en flygskatt. De säljer resor från 199 kronor enkel väg."
Anmäl inlägget
Katastrof
Skrivet av Janne, 2017-01-27 09:50:19
Sverige leds inte av en regering utan av en katastrofregering. Dårskapen måste få ett slut!

Leve M+SD för Sverige i framtiden!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev