Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

USA tar bort datorförbudet ombord

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 juli 2017
Flygbolaget Saudia blev det sista flygbolaget att slippa ifrån förbudet för elektronisk utrustning ombord i kabinen. Därmed är det fyra månader gamla förbudet borta.

Det var i mars som amerikanska Department of Homeland security förbjöd all elektronisk utrustning större än en telefon ombord. Förbudet gällde för flygningar från åtta länder och tio flygplatser i Mellanöstern och norra Afrika: Abu Dhabi, Amman, Kuwait City, Kairo, Istanbul, Jeddah, Riyadh, Casablanca, Doha och Dubai. Det skapade ilskna kommentarer från flygbranschen och även en oro för att förbudet även skulle vidgas till att gälla även flygplatser i Europa och Asien. 

Men den senaste tiden har de amerikanska myndigheterna meddelat att de anser att säkerhetsnivån höjts på de flygplatser som förbudet gällde och successivt har förbudet hävts. Exakt vilka säkerhetsåtgärder som krävts och vad som har förbättrats är oklart. Den ursprungliga motivationen var att datorer och läsplattor kunde användas för att lagra sprängämnen in men nu menar Homeland Security att säkerhetskontrollerna av både passagerare och bagage har förbättrats så mycket att förbudet kan tas bort. Sista flygbolag som slapp restriktionerna var Saudia Airlines som flyger från Jeddah i från Saudi Arabien.

De amerikanska myndigheterna har dock inte släppt det skärpta säkerhetsarbetet. I ett uttalande från Homeland Security heter det att alla flygbolag som flyger direkt på USA från en utländsk destination måste ha en ”uppgraderad säkerhetsnivå på flygplatsen” för att inte riskera ett totalt flygförbud till USA.

– Det grundläggande hoten mot USA finns kvar, säger David Lapan, en talesperson för Homeland Security i en kommentar.

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev