Skriv ut  

Widerøe bantar trafiken inför en tuff höst

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 juni 2023
En bra sommar, det räknar norska Widerøe med, såväl som de flesta andra flygbolag. Men sedan väntar en betydligt mörkare höst som fått flygbolaget att redan nu dra ner på den planerade trafiken.

Widerøe är en viktig del av den norska kollektivtrafiken och binder samman en rad av de mindre regionala flygplatserna längs den långa kusten med större flygplatser. I dagsläget flyger Widerøe till 43 norska inrikesflygplatser i tillägg till ett växande antal internationella destinationer. Men trots att flygbolaget alltså är en ryggrad i inrikesflyget i Norge så märker man av en minskad efterfrågan, faktum är att i maj minskade antalet passagerare jämför med maj förra året, när pandemin fortfarande påverkade resandet: 6,8 procent ned blev resultatet. Det motsvarar en minskning från 309 000 till 288 000 passagerare och det gav en kabinfaktor på 59,7 procent. Det är dessutom andra månaden i rad som antalet passagerare minskar jämfört med förra året, en utveckling som ledningen nu tar krafttag emot.
 
- Vi driver flygbolag i en marknad som präglas av åtstramning och reducerad efterfrågan men med avgifter och regler som hör hemma i en högkonjunktur, säger vd Stein Nilsen i en kommentar. 
För att bryta den nedåtgående trenden annonserade Widerøe tidigare i år att interlinesamarbetet med Norwegian ökar till att också gälla utrikestrafiken. I praktiken innebär det möjlighet att flyga från norra Norge till södra Europa med en biljett, bagage som inte behöver hämtas ut vid de flygbyten som också är snabbare och smidigare än förr. Samarbetet fungerar även i motsatt riktning, passagerare som ankommer till Norge med Norwegian och ska flyga vidare med Norwegian kan använda snabbspåret Domestic Transfer på Gardermoen.

Widerøe hoppas också på att de nya linjerna från Bergen till München och Hamburg ska fylla maskinerna också med inkommande resenärer från Tyskland som upptäckt den billiga norska kronan. 

Den kommande sommaren blir avgörande för det norska flygbolaget. Men redan nu finns en minskad efterfrågan i höst med i planeringen och därför pågår arbetet på att ställa till mindre kapacitet efter sommaren.  



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sv: thomas
Skrivet av Andreas, 2023-06-07 21:02:33
thomas, nu får du väl bestämma dig? Är det inte du som propagerar för att andra flygbolag ska kopiera Ryanair? Norwegian är ett lågprisbolag. Det är del av deras strategi att inte syssla med interline. Man har till slut ändå valt att göra ett undantag för Widerøe, men då är det väl logiskt att alla förutsättningar inte redan funnits på plats?
Anmäl inlägget
it integrering ska vara självklar
Skrivet av thomas, 2023-06-05 10:49:36
Att man inte har ordnat interline avtalen mkt tidigare. Flygbolag verkar inte vara på nån högre it nivå
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev