Skriv ut  

Boom Supersonics första flygning med XB-1

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 mars 2024
Nu är det officiellt att Boom Supersonics XB-1 prototyp har utfört sin första flygning. Demonstratorn är det första steget mot att bygga Overture, det första överljudsflygplanet sedan Concorde.

Boom
Boom
 
Det var dock en blygsam flygning med en topphastighet på 441 km/timmen, långt under ljudets hastighet på 1224 km/timmen. Men Boom Supersonic anser att XB-1, med registreringen N990XB, har uppfyllt "alla sina testmål" under sin första flygning. Den första flygningen av XB-1 ägde rum i Mojave Air & Space Port i Kalifornien, i samma luftrum där X-1 bröt ljudbarriären, och där X-15 och SR-71 Blackbird testades. 
 
Överljudsplanet Overture har redan 130 beställningar från American Airlines, United Airlines, Japan Airlines, med flera. Planen är att Overture ska ta 64–80 passagerare vid Mach 1,7, vilket är ungefär dubbelt så snabbt som dagens flygplan. 
 
XB-1 använder samma teknik som Overture ska utrustas med för att möjliggöra överljudsflygning, vilket inkluderar material och aerodynamik, flygelektronik och givetvis ett avancerat överljudsframdrivningssystem.  Framdrivningssystemet Symphony™ är en Boom-utvecklad motor med leverantörer som Florida Turbine Technologies, GE Additive och StandardAero.
 
– Nu har XB-1 flugit i samma luftrum som där Bell X-1 först bröt ljudbarriären 1947, säger Blake Scholl, grundare och VD för Boom Supersonic. Jag har sett fram emot den här flygningen sedan jag grundade Boom 2014, och det är den viktigaste milstolpen hittills på vår väg att ge passagerare överljudsresor över hela världen.
 
Det har gått tjugo år sedan Concordes pensionering, och kanske markerar XB-1 återkomsten av ett civilt överljudsflygplan.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev