Skriv ut  

Nu hårdnar striden om flygets utsläppsrätter

Miljö, Anders Carlsson, den 23 februari 2012
Nu hårdnar motståndet mot EU’s nya regler och kvoter för co2-utsläpp för världens flygbolag. I veckan bildades ”Coalition of the unwilling” där 26 länder, bland andra USA, Ryssland och Kina ingår. Tanken är att sätta hårt mot hårt och tvinga EU att avbryta kvotsystemet innan handeln med utsläppsrätter startats.

Flygplan Gate

Sedan 1 januari i år har alla flygbolag med trafik i eller till Europa fått ett antal co2-kvoter tilldelade. De täcker en del av bolagens flygtrafik. Tanken är att flygbolagen sedan, med start nästa år, ska köpa och sälja kvoter för att på så sätt täcka just det egna behovet.
            Men förslaget har väckt starka reaktioner från flygbolagen utanför Europa som menar att det påverkar deras möjlighet att driva trafik till och från Europa.
            I veckan träffades därför representanter för 26 icke-europeiska länder för att diskutera EU’s planer på att låta flygbolagen ingå i systemet med utsläppsrätter. Stridsviljan var god och de 26 länderna har nu samordnat motståndet i ”Coalition of the unwilling”. Samtidigt togs ett paket av olika åtgärder fram som det nu står respektive land fritt att använda.
            Kina, ett av de länder som nu är med i koalitionen, har redan förbjudit de egna flygbolagen att köpa några utsläppsrätter och säger sig också vara beredda att lägga motsvarande avgift för de flygbolag som trafikerar Kina. Även Ryssland skramlar med motåtgärder och tänker höja de redan höga avgifterna för passering genom luftrummet över Sibirien, alternativt helt stänga de luftleder som en stor del av trafiken mellan Europa och Asien använder.
            EU har dock slagit dövörat till och tänker genomföra kvotsystemet trots alla protester.
– Nu måste parterna fokusera på det centrala målet, att hantera utsläppen från luftfarten snarare än på att vinna politiska prestigepoäng. Det här är en global fråga och måste lösas på ett globalt plan, säger Anna Wilson Generalsekreterare för Svenskt Flyg till Flygtorget.
Anna Wilson menar att den globala flygbranschen själva redan har tagit konkreta steg för att komma till rätta med utsläppen. Flygbolag, flygledning, flygplatser och tillverkare enades inför klimatkonferensen i Köpenhamn förra året att halvera de totala utsläppen 2050 jämfört med 2005.
– Flyget är den enda globala bransch som lyckades att komma överens om denna typ av målsättning. Målsättningen innehåller dessutom förslag om ett konkurrensneutralt globalt handelssystem med koldioxid.
– Accepterar man att en sektor är global måste också politiken och lagstiftarna ta hänsyn till det. Sanktioner mot europeisk flygnäring måste förhindras. Det sista ett ekonomiskt svagt Europa behöver just nu är ett handelskrig att hantera, säger Anna Wilson.



Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Visst ska väl flyget...
Skrivet av Göran, 2012-02-27 14:45:28
...vara med och betala vad som släpps ut. Men med detta förslag blir det inte så. Många gamla bolag får sina utsläppsrätter gratis medan många andra måste betala för sina.
Orättvist och ganska uppenbar korruption!!!
Anmäl inlägget
trams...
Skrivet av hs, 2012-02-26 08:12:55
IPCC november 2011 har själva kommit fram till att mänskligheten har liten påverkan på klimatets variationer.

Patetiskt!
Anmäl inlägget
Till Torbjörn
Skrivet av Pelle, 2012-02-25 14:50:28
Då flyget redan är väldigt rent till att börja med och då flygindustrin lägger ner enorma summor på att utveckla och bygga nya renare flygplan så hjälper det inte att EU tar ut en skatt som går ned i fickan på politikerna.

Man måste gå efter de stora miljöbovarna, tex. statliga Vattenfall som genom sina kraftverk släpper ut enorma mängder i Europa.
Anmäl inlägget
Flyget måste beskattas hårdare
Skrivet av Torbjörn Vennström, 2012-02-25 11:36:19
Det är ju helt vansinnig, att skapa en kampanj mot ett förslag som faktiskt kan leda till att utsläppen minskar. Det är en människofientlig cynism av dem som förnekar utsläppens effekter på klimatet. Miljontals människor i utvecklingsländerna drabbas redan idag av försvårade klimatkonsekvenser. Det är ynkligt att länder som USA och Kina Ryssland att bromsa till och med detta ytterst modesta förslag från EU. När det i själva verket behövs långt mer kraftfulla åtgärder
Anmäl inlägget
EU har fel.
Skrivet av Pelle, 2012-02-25 11:28:31
Flyget står redan för den största forskningen och utvecklingen när det gäller att minska bränsle förbrukning och utsläpp genom sin utveckling av nya bränslen, nyare motorer och nyare flygplans design.

Inget annat transportmedel är med i denna utveckling och INGA EU pengar är med att finansiera detta !!!

Stå på er alla som vägrar att vara med i detta EU fiasko !!
Anmäl inlägget
Klimatskam
Skrivet av CO2, 2012-02-24 23:20:25
EU behover pengar for att mata parasitlender och tar till vilka skumraskmetoder som helst. Bra att resten av verlden bojkottar EU.
Anmäl inlägget
Helt rätt av EU
Skrivet av Olsson, 2012-02-24 22:08:47
Med tanke på att flygsektorn är den branch som snabbast ökar sina koldioxidutsläpp tycker jag det är bra att den inkluderas i EUs handel med utsläppsrätter. Att EU även kan påverka flygbolag utanför EU är ju bara possitivt. I slutändan blir det förstås vi passagerare som får betala, vilket inte är mer än rätt. Miljökostnaden borde blivit inkluderad i biljettpriset för länge sedan.
Anmäl inlägget
Helt rätt
Skrivet av happy, 2012-02-24 01:15:07
Helt rätt!!! Eu kan inte hålla på o sälja luft till hela världen!!!!!
Anmäl inlägget
Helt rätt
Skrivet av Mika, 2012-02-23 15:41:45
Det är dags att folk vaknar upp och inser att CO2-utsläpp i relation till överbefolkning och miljöförstöring inte är något problem.

Häxjakten på CO2 till vilket pris som helst får inte fortsätta!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev