Skriv ut  

Svenskt leasingföretag köper flygplan av SAAB

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 24 februari 2012
Leasingföretaget Rockton har köpt en flotta på 18 flygplan av SAAB. Flygplanen opereras av olika flygbolag inom och utanför Sverige.
– Det finns fortfarande mycket flygtid kvar i maskinerna, säger Rocktons svenske vd.

SAAB 340
SAAB 340

SAAB Aircraft leasing sålde i slutet av förra året flygplan till ett värde av 400 miljoner till fyra olika köpare, svenska Rockton Aviation, finländska Alandia Air och amerikanska Silver Airways och Aero Century.
            Svenska Rockton arbetar med investeringar och leasing av regionalflygplan och tog i slutet av januari emot tre SAAB 340 och femton SAAB 2000. Företaget har specialiserat sig på turbopropmaskiner och har både ATR och SAAB i flottan.
– Turboprop har 35 – 50 procent bättre bränsleekonomi än jetmaskiner. SAAB är mycket efterfrågat bland dem som behöver flygplan i storleksordningen 50 säten, säger Niklas Lund, vd för Rockton i Sverige.
SAAB 2000
SAAB 2000

            De arton SAAB som Rockton nu tar över flyger redan för fyra olika flygbolag, Golden Air, brittiska Eastern Airways och Logan Air och Estonian. Men Niklas Lund utesluter inte att det kan bli andra flygbolag som flyger planen.
- Vi har leasat ut flygplan till regionala flygbolag i Europa i många år. Med den nya flottan blir vi en av de större aktörerna på turbopropmarknaden. Det är betydligt stabilare och har inte samma utslagning som på jetsidan.
Rockton har sedan tidigare SAAB 340 i flottan och ser en stabil efterfrågan på just SAAB även på lång sikt.
– Det är ett flygplan med attraktionskraft, god fart och bra kapacitet på korta banor. Dessutom finns det mycket flygtid kvar i de här maskinerna.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Rockton
Skrivet av XXX, 2012-02-24 13:03:12
Ljungberg-familjen. Tagehus Holding bakom hela faderullan tror jag.
Inget Braathens-finger med i just detta..
Anmäl inlägget
Monopolist
Skrivet av W-son, 2012-02-24 08:53:12
Vem äger Rockton? Per G Braathen? Han verkar nu vilja lägga under sig allt som har med BMA att göra i ett nätverk av bolag....
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev