Skriv ut  

Ny bok om Norwegian skapar debatt i Norge

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 augusti 2012
När konflikten med piloterna var som intensivast i våras, övervägde Björn Kjos att sälja hela sin andel i Norwegian. Troliga köpare hade då varit Easyjet eller Ryanair.
Det är ett av avslöjandena i en ny bok om Norwegian som i dagarna kommit ut i Norge.

Björn Kjos
Norwegians VD Björn Kjos

Norwegians vd Björn Kjos var nära att sälja sin fjärdedel i flygbolaget i våras. Och när Norwegian startade för tio år sedan, plockade nyrekryterade piloter med sig manualerna från den tidigare arbetsgivaren Braathens.
         
Det är två kontroversiella avslöjanden i boken” Högt Spel”, där den norska journalisten Jacob Trumpy berättar historien om Norwegian under de år som Björn Kjos varit ledare för flygbolaget. Boken sammanfaller med flygbolagets tioårsfirande men är inte en officiell biografi.

- Nej, jag har gjort den på eget initiativ. Eftersom jag skrivit om luftfart de senaste sex åren i tidningen Finansavisen, visste jag att det fanns flera intressanta historier kring Norwegian. Jag ville berätta både vad som hänt framför och bakom kulisserna, säger Jacob Trumpy till Flygtorget.
         
Innehållet i boken är baserat på tre långa intervjuer med Björn Kjos, som utan tvekan ställde upp på att låta sig intervjuas. Lägg därtill ytterligare ett 40-tal källor och historien om Norwegian har kunnat bjuda på en del hittills okända fakta.
         
Det är framför allt två avslöjanden i boken som slagits upp stort i Norge. När Norwegian för tio år sedan arbetade intensivt på att bli operativa och kunna starta trafiken, plockade några nyanställda piloter, som då lämnade sin tidigare arbetsgivare Braathen, med sig sina manualer till sin nya arbetsplats. De kunde sedan snabbt skrivas om för att passa Norwegian, något som sparade både tid och pengar.
         
Flygchefen i Norwegian, Roy Westby förnekar kategoriskt att det har hänt och menar att det är påståenden tagna helt ur luften.

- Kanske är Norwegian lite överraskade över innehållet i boken, säger Jacob Trumpy. Men vad gäller Roy Westby så nekar han idag till att han innan boken trycktes har sett och godkänt de citat som handlar om manualerna.
         
Den andra historien som blivit uppmärksammad är det faktum att Björn Kjos var ytterst nära att lämna Norwegian när pilotkonflikten var som intensivast i våras. Det var när motsättningar kring bruket av vikarier bland den flygande personalen drogs till sin spets och krävde mäklingsinsatser från norska staten, som Björn Kjos var rädd för att förlora kontrollen över bolaget. Han övervägde då på allvar att sälja sina 25 procent. Troliga köpare hade varit Easyjet eller Ryanair.

- Det här fick jag veta i maj, när boken nästan var färdig. Att det gick så långt och att principen om ägandet  var så viktig för Björn Kjos, var inget som media visste om då, när det hände och visar att alla företag har två historier och det alltid finns en del som inte berättats.
        
Jacob Trumpy har inte haft någon ambition att svärta ner Norwegian, eller ändra på trovärdigheten kring bolaget.
- Men kanske nyansera bilden något. Både Björn Kjos och Norwegian har en ensidig hjältestatus här i Norge.
 
Boken Höyt Spill av Jacob Trumpy är utgiven på Kagge förlag och går också att köpa och ladda ner från nätet.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Manual-DNA
Skrivet av Roffe, 2012-08-12 20:39:47
Höhö...
Skulle man DNA-testa alla flygbolagsmanualer så skulle man komma fram till att samtliga är närbesläktade.
En rak linje från Orwell och Wilbur till Kjos-gubben och däremellan alla andra.

Roffe
Anmäl inlägget
Sliskiga PR-trick
Skrivet av Ojdå, 2012-08-10 21:56:28
Oj,oj,oj! Hela boken är ett beställningsverk av den slipade advokaten och PR-maskinen Kjos. Ett par "skandaler" för att få uppmärksamhet:
1. Snattade manualer - alla minns sin egen studiteid med nostalgi då man kopierade läroböcker.
2. Han PÅSTÅR att han tänkte sälja sin andel, något ingen annan kan bekräfta, när de hemska piloterna protesterade.
All sympati hamnar hos lille Björne...
Och sedan ville helt plötsligt de STORA pojkarna Ryan och Easy vara med och leka med hans leksaker...
Anmäl inlägget
Til støld
Skrivet av pf, 2012-08-10 15:23:54
En virkelig jurist ville vel ha skrevet noe om lag/lov i Norge !!
Anmäl inlägget
Stöld
Skrivet av Juridisk översättare, 2012-08-10 12:50:19
Det är inget konstigt i att de kopierade Braathens manualer, det är bara stöld och straffbart enligt lagen om upphovsrätt!
www.native-translator.se
Anmäl inlägget
B-737-400 og
Skrivet av pf, 2012-08-10 12:23:18
500 hadde Braathens
Anmäl inlägget
Kopiere manualer
Skrivet av pf, 2012-08-10 12:22:40
BU hadde 737-400 og -400...kan nogon som kan dette se på om det er likt med B-737-300, dvs type/versjon som Morwegian startet med?
Anmäl inlägget
Tomma hot
Skrivet av ATPL, 2012-08-10 11:36:20
Var det med tomma hot som fick piloterna att gå med på en kraftig social dumping för deras framtida kolleger? Skäms alla inblandade! "Troliga köpare hade varit Easyjet eller Ryanair"??? Knappast.
Tomma tunnor skramlar värst ;-)
Anmäl inlägget
Konstigt
Skrivet av AA, 2012-08-10 09:46:23
Vad är det för konstigt att de kopierade braathens manualer?

Jaha, vad är det med att han ville sälja? Synd att han inte gjorde det så någon bättre kunde ta över som inte utnyttjar folk...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev