Skriv ut  

Dansk kabinpersonal avstår en halv månadslön

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 augusti 2012
Den danska delen av SAS kabinpersonal har gått med på att avstå löneförhöjningar under två år. Dessutom efterskänker de en halv månadslön per år.

– Det finns inte på kartan att vi skulle gå med på en liknande uppgörelse, säger det svenska kabinfacket.

SAS Airbus 319

Det danska kabinfacket inom SAS, Cabin Attendants Union, CAU,tecknade i somras ett nytt tvåårsavtal med flygbolaget. Ett av kraven i förhandlingarna var att löneökningarna skulle frysas i två år. Det accepterade facket men har också gått med på att samtliga kabinanställda i Danmark avstår halva lönen i november i år och halva lönen i november nästa år.

– Att det inte skulle bli några löneförhöjningar i Danmark, det kände vi till. Men den efterskänkta lönen var en nyhet och det har tydligen varit mycket hemlighetsmakeri i förhandlingarna kring den punkten, säger Christer Carlsson, ansvarig för SAS svenska kabinpersonal på fackförbundet Unionen till Flygtorget.

         Det är den danska tidningen ExtraBladet som nu lyckat komma över en intern information där det nya avtalet beskrivs. I det beskriver CAU ett förhandlingsarbete som har varit svårt och utmanande och som handlat om att hitta möjligheter att också på kabinsidan hjälpa SAS att hitta möjliga besparingar. Avslutningsvis skriver CAU att de är glada över att förhandlingarna förts i en konstruktiv anda och att de tror att det nya avtalet ska hjälpa SAS i den svåra ekonomiska situationen.

         Avtalet omfattar cirka 1 600 kabinanställda i Danmark och enligt beräkningar hjälper de nu SAS att spara 50 miljoner. Lönerna i kabinen i Danmark sträcker sig upp över 30 000 danska kronor, beroende på anställningstid.  Christer Carlsson vet inte bakgrunden till varför det normalt stridslystna danska kabinfacket gått med det nya avtalet.

– Det finns säkert bra förklaringar i bakgrunden men vi har ännu inte fått något besked, säger han. Ett problem som jag ser det är att det bara är engångsbesparingar för SAS, på sikt ger inte en sån här åtgärd någonting.

         Att en liknande överenskommelse skulle kunna ske i Sverige tror han inte heller.

– Aldrig. Det finns inte på världskartan att vi skulle göra det. Jag tror inte ens att det är lagligt att skriva bort en halv månadslön.

         Det svenska kollektivavtalet som just nu gäller för kabinpersonalen i Sverige tecknades i våras och innebar en löneökning på 2,6 procent, motsvarande den som skedde inom stora delar av näringslivet. I gengäld gick facket med på förändringar i det dagliga arbetet, bland annat nya regler för fridagarna och att vissa flygningar genomförs utan purser ombord.

– Det avtalet gäller fram till mars nästa år men jag räknar med att det kommer att bli besparingsdiskussioner ganska snart efter semestrarna. Det tror jag för övrigt att danskarna också får uppleva, det nya avtalet till trots.




Kommentera artikeln
Det finns 24 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tja..
Skrivet av Ricci, 2012-08-16 23:43:49
Kan vi jämföra medelåldern på ARN/OSL/CPH.....dvs finns det några yngre i ARN basen än 40år dvs kostnad...??!!
Anmäl inlägget
Sticker kniven i arbetsgivaren istället
Skrivet av Matte, 2012-08-16 20:39:09
Bra att man står på sig och inte går med på liknande uppgörelse.
Hellre arbetslös om ett par år än att gå med på att göra allt för att arbetsgivaren skall överleva.
Anmäl inlägget
13 (tretton) månadslöner...
Skrivet av Mahatma Gandhi, 2012-08-16 08:08:22
Vilken uppoffring! Tänk att avstå en halv månadslön när man strejkat sig till hela 13 stycken...
Anmäl inlägget
På tiden
Skrivet av Välkommen efter, 2012-08-16 07:33:38
Faktum är att alla andra flygande personalgrupper anser att CAU inte dragit sitt strå till stacken. Nu är åsikten att CAU äntligen har gått med på besparingar som övriga har gjort under det senaste årtiondet.
Konstigt att CAU har gett detta intryck när de själva anser att det är oförtjänat.
Anmäl inlägget
@ Flygvärdinna
Skrivet av Sas cpd, 2012-08-15 21:42:13
Du måste vara dum på riktigt! Vilken tur att 3-2-2 avskaffades!! 32% lönsänkning är ingenting? Och när du njuter av 4 veckors sommarsemester så nöjer jag mig med 3. Vår sänkta pension? Och efter 15 år i bolaget obs, CPH har jag aldrig varit delaktig i någon strejk. Så kom inte och säg att vi inte dragit vårt strå till stacken. Förstår inte att kollegor kan sitta på ett öppet forum o kasta skit. Totalt okollegialt!!
Anmäl inlägget
Delad börda
Skrivet av Flygvärdinna, 2012-08-15 12:38:49
Det handlar inte om att kasta skit på CPH men däremot så är det kanske dags att ni också drar ert strå till stacken. Som sagt, både vi i ARN samt de i OSL har gått med på massiva besparningar år efter år. Även om detta ni gått med på nu är en bråkdel av vad vi övriga har sparat. Och hur mycket av av dessa besparningar har inte betalat era strejker och etc? Jag har jobbat på Sas sedan -97 och den danska kabinpersonalen har aldrig velat gynna företagen eller någon annan bortsett från sig själva.
Anmäl inlägget
@ Rackams
Skrivet av CPH Cabin, 2012-08-15 10:24:36
Det er sandt at der er mange opsigelser i CPH, men det er nok ikke udelukkende løn spørgsmålet. Nærmere at der bliver periodisk lukket for afgangsvederlag til 31 dec 13, fra nov. 12.
Så alle dem som overvejede at tage afgangsvederlaget tør vel bare ikke at vente til Dec 2013 på at sige op !!
Anmäl inlägget
Here we go again
Skrivet av SAS Danmark, 2012-08-14 21:21:25
Inga massuppsägningar. Vissa har valt avgångsvederlag pga detta fryses till 2014 och dessa personer har redan varit på väg. Och till kollegor från Sto och Osl som väljer att kasta skit på Cph på denna sida har jag bara en sak att säga: lägg av!! Fruktansvärt löjligt och omoget. Alla kämpar för att få så bra villkor för sig själv. Kom inte och säg att ni inte gör detsamma. Ni är pinsamma!
Anmäl inlägget
Svenska facket såldet ut sina kollegor istället
Skrivet av Pelle, 2012-08-14 14:18:36
Svenska kabinklubben sålde ut sina yngre och billigare kollegor för att ha kvar sina förmåner, större svek innom flyget får man leta efter.
Anmäl inlägget
Re Capt
Skrivet av Jaha, 2012-08-14 10:54:35
Så du menar att man inte ser till helheten när man från svensk kabin gått med på allt arbetsgivaren krävt i försämringsväg de senaste 8 åren? Så har även norsk kabin samt piloterna gjort! Danskarna har inte satt sin arbetsgivare främst såsom övriga grupper hittills gjort. Själv har jag full förståelse för dessa besparingar då de förhoppningsvis gör att min arbetsgivare överlever. Undrar om du rent av driver med övriga grupper när du applåderar CAU?
Anmäl inlägget
genmäle...
Skrivet av Capt. S, 2012-08-14 09:34:45
Verkar som om man på vissa håll är mer angelägen om att mäta orättvisorna/uppoffringarna i det historiska än att på sikt ha en plan för att ha en hållbar arbetsgivare (/lön). Det är just detta som till viss del är SAS problem de många olika nationella facken som alla bevakar just sina intressen, å inte ser till helheten. Men forsätt att mätt allt inom samma personal grupp men med olika baser, med mätsticka, så får ni ser var ni hamnar någonstans.
Anmäl inlägget
Right.......
Skrivet av SAS Norge, 2012-08-14 08:41:12
CAU har ALDRI og jeg gjentar ALDRI, gitt noe uten å få noe tilbake fra SAS.
Det er fryktelig bra at CAU nå blir med på en reduksjon og besparelsesplan, men jeg VET av erfaring at dette ikke kommer gratis. Her har CAU garantert gjort en hestehandel med SAS. En hestehandel som garantert vil gå på bekostning av norske og svenske interesser.
Anmäl inlägget
@A
Skrivet av Kalle, 2012-08-14 07:31:02
Det är sänkta löner som många anställda i SAS går med på nu. De andra jobbar mer eller bidrar på annat sätt. Många blir av med jobbet, så det händer mycket i bolaget.
Anmäl inlägget
Fel
Skrivet av Kalle, 2012-08-14 07:27:52
CAU ersätter inte medlemmarna för pengarna, men lånar ut motsvarande. Det är stor skillnad. De äldre danskar i kabinen med höga löner, är borta inom kort tid. De ersättts av yngre billigare eftersom SAS rekryterar. Man kan lätt få sparken i Danmark om man missbrukar sjukskrivning, eftersom det inte finns någon LAS. Nya CAU agerar förnuftigt.
Anmäl inlägget
Re Capt.S
Skrivet av Jaha, 2012-08-14 00:44:58
Unionen bestämmer att det inte blir lönestopp denna gång för svensk kabin. Löneökningen neutraliserars dock med andra försämringar inom tjänstegöringsvillkor, lön m.m utöver de redan ställda krav SAS har och har självklart fått igenom av svensk kabin! Danskarna fick behålla sina villkor efter 2004 års förhandlingar. Svenskarna fick inte ens behålla sina arbetsplatser trots stora besparingar. Danskarna tom nyanställde C/A. Hurra för den (ansvarsfulle) dansken! ;-)
Anmäl inlägget
Re Capt S
Skrivet av Jaha, 2012-08-13 23:00:21
Denna besparing som nu danska kabin är en spott i havet jämfört med vad svenska kabin gjort de senaste 8 åren i besparingar åt SAS. Förresten så ersätter danska CAU sina medlemmar för denna inkomstförlust. Så vidare kännbar för den enskilde CA;n är den inte! I Sverige gjorde man redan 2004 en besparing på nästan 700 miljoner enbart på svensk kabin. Sen har svensk kabin haft lönestopp m.m sedan dess. Danskarna har inte bidragit nämnvärt hittills jämförelsevis. Inte ens med detta spektakel!
Anmäl inlägget
Borde göras i Sverige också
Skrivet av A, 2012-08-13 21:37:41
Borde vara frysta löner för alla i SAS. Vill man ha kvar bolaget är det fan dags att man ställer upp för det. Kan löna sig i längden.
Anmäl inlägget
Tillykke
Skrivet av heavydane, 2012-08-13 17:07:23
Det er bare at lyfte på hatten for vores kolleger i kabinen med den nye aftale. Endnu engang har de været smartere. Istedet for varige forringelser i Kollektiv aftalen har de givet SAS de penge de påstod de behøvede.
Anmäl inlägget
.
Skrivet av CPH nr 2, 2012-08-13 16:03:31
Detta har facket godkänt och vill man behålla sitt jobb så är detta tydligen ett nödvändigt ont. Väljer man att sjukanmäla sig så kanske man skall tänka till två gånger.Man sätter sina kollegor i en jobbig situation och skulle man behöva ställa in flyg pga detta så kostar det företaget pengar och i det långa loppet kanske ens egen arbetsplats. Och tänk på oss passagerare som skall ut och resa och gärna vill komma iväg.
Kämpa på alla SAS-are och keep up the good work.
Anmäl inlägget
Marknadsmässig ersättning
Skrivet av Capt. S, 2012-08-13 15:28:31
det är väl bra att SAS får arbetstagare som förstår hur marknadsläget för CA ser ut 2012.
Man lever ju sen en viss tid, i en konkurrens utsatt värld, å vill man ha sin arbetsgivare kvar, och därmed en långsiktig lön, så är det bra att de stridbara Danskarna nu tar täten. Verkar som Svenska CA hellre vill vill stå utan lön.....och på sikt arbetsgivare. Då får väl medlemmarna söka sig till Ryan å Norwegian, med de villkor dessa erbjuder.
Anmäl inlägget
små potatis
Skrivet av Gregory, 2012-08-13 15:26:35
Dom börjar väl känna vart vindarna blåser. 50 millar hehe nu är vi på rätt väg, känns ju som en piss i mississippi eller ev i östersjön.
Anmäl inlägget
Tja..
Skrivet av Ricci, 2012-08-13 12:23:01
Inte mer än vanligt (dvs vad jag har hört).
Dock har vissa sagt att de inte kommer till att arbeta om de inte får lön. Så jag tror nog att det kommer bli en del sjukskrivningar under november månad.
Anmäl inlägget
Re:
Skrivet av CPH, 2012-08-13 12:11:40
Nej, det stemmer ikke. Et par og 20 har sagt op og taget et afgangsvederlag. That's it!
Anmäl inlägget
Rykten-sant eller falskt?
Skrivet av Rackarns, 2012-08-13 11:05:33
Har ryktesvägen hört om massuppsägningar på CPH-basen. Upp till hundra kabinanställda har på kort tid sagt upp sig. Någon som vet mer om detta stämmer?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev