Skriv ut  

Klart att sälja Widerøe

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 juni 2013
De norska konkurrensmyndigheterna har godkänt SAS försäljning av Widerøe. Det innebär att affären kan vara klar i september.

Det är varken Per G Braathen eller bolagets egna piloter som tar över det norska flygbolaget Widerøe, av vissa kallat juvelen i SAS krona.  Istället är det en grupp investerare från näringsliv och förvaltning som nu fått klartecken av de norska konkurrensmyndigheterna att genomföra köpet.

SAS får cirka 2 miljarder svenska kronor för de 80 procent av aktierna som nu säljs. Resterande 20 procent behåller SAS, i första hand i tre år till innan den aktieposten också övergår till de nya ägarna. Då kan SAS inkassera ytterligare 300 miljoner.
                     
I och med att de norska konkurrensmyndigheterna gett klartecken till försäljningen räknar parterna med att affären ska vara genomförd senast under september månad i år. I köpet ingår bland annat sju Bombardier Dash Q400 som Widerøe för närvarande leasar från SAS.

Pengarna från försäljningen ska SAS använda till att minska den garantikredit på 3,5 miljarder som ägarna, bland andra svenska, norska och danska staterna ställde upp med i krisförhandlingarna i höstas. Försäljningen av Widerøe ger SAS möjlighet att stabilisera den egna ekonomin och vd Rickard Gustafson utlovade ett positivt resultat för hela 2013.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev