Skriv ut  

De små flygbolagen utanför statlig upphandling

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 augusti 2013
Svenska staten har tecknat avtal med SAS, Norwegian, Sverigeflyg och Malmö Aviation. De fyra flygbolagen är upphandlade att flyga statens och försvarsmaktens tjänsteresor. Men de mindre regionala flygbolagen saknades bland anbuden.

 

NextJet
NextJet SAAB 340

Svenska staten och Försvarsmakten köper årligen inrikesresor för 250 miljoner kronor. Det gör staten till en viktig kund för flygbolagen och när Kammarkollegiet nyligen genomförde upphandlingen av inrikes flygresor lämnade SAS, Norwegian, Sverigeflyg och Malmö Aviation anbud. Samtliga fyra flygbolag fick också ett så kallat ramavtal som innebär att statliga resor i tjänsten beställs där. För Sverigeflygs del omfattar avtalet 33 miljoner kronor och det gör staten till Flygbolagets största enskilda kund. Det nya avtalet träder i kraft den 1 december och löper på ett år med option på 36 månaders förlängning.

- Det statliga avtalet innebär att flygbolagen ger en rabatt på ordinarie pris. Det är nytt för i år, tidigare fanns fastställda takpriser, säger Fredrik Aglo på Kammarkollegiet till Flygtorget.

De fyra upphandlade flygbolagen täcker ett stort antal destinationer i Sverige men det finns också luckor som hade kunnat täckas av andra flygbolag. Inget av de mindre regionala flygbolagen, bland andra Nextjet och Flyglinjen, har lämnat några anbud.

- Ja, det är inte bra och därför ska vi genomföra en kompletterande upphandling. Det kan helt enkelt vara så att de missat anbudstider och liknande, säger Fredrik Aglo.

Den omgången tänker Nextjet delta i.

- Absolut, den statliga upphandlingen är viktig för oss och vi har linjer och destinationer som ännu inte är med i avtalet, säger Magnus Ivarsson, vd för Nextjet.




Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Oseriöst
Skrivet av Janne, 2013-08-29 22:41:45
Hur kan statliga pengar gå till dessa resebyråer som olagligen kallar sig för flygbolag?

Pinsamt Fredrik Aglo!
Anmäl inlägget
AOC
Skrivet av FI, 2013-08-27 22:44:49
Sverigeflyg är en resebyrå INTE ett flygbolag !!!!!
Anmäl inlägget
Samma koncern
Skrivet av Ton ton, 2013-08-27 21:07:14
Sverigeflyg och mavia är samma koncern.
Anmäl inlägget
4 flygbolag?
Skrivet av Pilot, 2013-08-27 11:01:09
Hur många ggr ska det påpekas att Sverigeflyg INTE är ett flygbolag. Det är lika lite ett flygbolag som Nordic Air Sweden som stämts av KO på 500 000 kr för vilseledande marknadsföring. Anser att Sverigeflygs marknadsföring är lika vilseledande men böterna borde bli mångdubbelt större pga storleken på resebyrå/ bolag.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev