Skriv ut  

Risk för flygledarstrejk i Europa

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 22 januari 2014
Det europeiska flygledarfacket har varslat om strejk till den 29 januari. Sätts planerna i verket omfattar den 14 000 flygledare i 28 länder i Europa. Strejken är en protest mot de effekter som införandet av Single European Sky medför.

flygledare

Fackförbundet ATCEUC, Air Traffic Controllers European Unions Coordination, organiserar drygt 14 000 flygledare i 28 europeiska länder och har nu varslat om att samtliga dessa ska gå ut i strejk den 29 januari och ett dygn framåt. Blir konflikten av innebär det en kraftig inskränkning av flygtrafiken nästa onsdag. Ett liknande varsel utfärdades i oktober förra året men drogs tillbaka sedan EU-kommissionen sagt sig vara villiga att förhandla.
         
Då som nu handlar det om det pågående arbetet med att harmonisera flygtrafiken inom Europa inom ramen för Single European Sky. Det är ett arbeta som pågått länge med målsättning att bli av med de många luftrumsblocken som finns i Europa och som bland annat innebär längre och krångligare flygvägar. I förslaget, som går under namnet Single European Sky+2, finns också betydande ekonomiska regleringar av överflygningsavgifterna och kostnaderna för flygledningen i Europa och det är främst det som strejken vänder sig emot.
         
De förhandlingar som pågått sedan i oktober har dock inte gett de resultat som flygledarna hoppats på och därför varslar ATCEUC återigen om strejk.
         
Blir den verklighet påverkar det i första hand trafiken i södra delarna av Europa. Sverige, Storbritannien, Irland och Finland är inte med i ATCEUC och Danmark, som visserligen är medlem, säger sig stödja konflikten men har ännu inte bestämt om de ska delta. I Tyskland ska flygledarna lägga ner arbetet under en timme för att stötta ATCEUC. Flygningarna bland annat inom Skandinavien kommer inte att drabbas lika hårt om strejken blir verklighet, däremot påverkas flygningarna söderut, ner till Europa.



Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Härligt
Skrivet av L, 2014-01-23 17:21:52
Härligt att höra att en grupp som vet vad de talar om går ut strejk. Jag har full förståelse för att man protesterar mot dessa dumheter och då mnenar jag inte förkortade flygvägar i allmänhet utan det kaos som de ibland medför samt den ekonomiska delen av det hela som är så dum så det måste varit ekonomer inblandade i den.

Jag deltar gärna genom att lägga om mina egna resplaner och stanna hemma.
Anmäl inlägget
Härligt!
Skrivet av A321, 2014-01-22 23:23:18
Ge dom jävlarna! Det är på tiden att någon bevakar sina intressen. Flygande personal bara bockar sig fram och tackar och tar emot. Gång på gång på gång på gång.
Anmäl inlägget
Strejk varning igen
Skrivet av Mikael, 2014-01-22 19:36:30
Flygledarna är väl ett av de mest strejkbenägna yrkeskategorier som finns..vet inte hur många veckor isammanlagd tid jag väntat och förlorat inkomst...strejk ,maskning,mass sjukskrivning.....maktmissbrukare.....
Anmäl inlägget
Bra!
Skrivet av !?, 2014-01-22 15:11:02
Tänk om det var lika mycket kampvilja i piloterna! Men vi kör tvärtom istället!
Anmäl inlägget
Suck!!!
Skrivet av Nils, 2014-01-22 14:38:56
De europeiska facken mot verkligheten. Fackliga organisationer är och har aldrig varit rationella. Bara kostnadsdrivande och inte lösningsorienterade.
Anmäl inlägget
Dax att låta indierna ta hand om Eourokontroll
Skrivet av Jan Eliasson, 2014-01-22 14:00:20
Med dagens teknik kan ATC outsourcas! Då slipper vi dessa överbetalda bromsklossar i luftrummet över Europa. Klart att det är omodernt, opraktiskt och miljövidrigt att inte tillåta "free flight" inom EU. Nu strejkar man pga teknikaliteter men alla vet att det handlar om revirtänkande och skyddandet av vuxendagiset i Bryssel.
Anmäl inlägget
Även den 30:e
Skrivet av ETF, 2014-01-22 11:25:28
ETF kommer att ha en actionday även den 30:e. Nu får det vara nog med lobbypåverkade EU. Ingen verklighetsförankring.
Anmäl inlägget
Läs nu på innan ni klagar!
Skrivet av ATCEUC, 2014-01-22 11:21:01
Läs på vad/hur/vem/varför innan ni klagar! Det finns massor av info på http://www.atceuc.org/
Det är dessutom så att respektive länders arbetsgivarorganisationer också tycker att EU;s krav är orimliga och verklighetsfrämmande.
Färdplanerad väg kontra verklig väg är bara ett felaktigt antagande man gör men det finns massor av mer info!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev