Skriv ut  

Boarding med självbetjäning på Kastrup

Notiser, Anders Carlsson, den 11 april 2014
Självbetjäning och automatisering av arbetet runt en flygresa blir allt vanligare. Nu introducerar Kastrup automatiserade gater där passagerarna själva scannar sina resedokument innan Boarding.

Köpa biljetten själv på nätet, checka in själv, göra egen bagage-drop – flygpassagerarna gör allt mer av det som tidigare var arbetsuppgifter utförda av markpersonal. Nu kommer nästa steg: Boarding av flygplanet utan övervakning av personal vid gaten.
           
Det är Kastrup och Norwegian som nu inför ”Self boarding gates” där passagerarna själva scannar boardingkort, e-biljett, kreditkort eller annat resedokument. En testperiod har visat att om passagerarna får sköta boardingen själva, så går ombordstigningen upp till 20 procent snabbare. I sin tur reducerar det kostnaderna för flygbolagen som inte behöver ha samma bemanning i gaten längre.
           
Kastrup, som den senaste tiden vunnit en rad utmärkelser för hur flygplatsen arbetar med linjeutveckling, är också bland de främsta när det gäller olika tekniker för självbetjäning. Det är tio år sedan som de första automaterna för incheckning installerades och sedan dess har både bagage-drop och säkerhetskontroll avbemannats.

– Självbetjäning är ett viktigt inslag för Köpenhamns flygplats av den enkla orsaken att både flygbolag och vi själva sparar pengar och det ligger i linje med vårt strategiska mål att reducera omkostnaderna för våra kunder. Dessutom sparar passagerarna tid och våra kundundersökningar visar att resenärerna får en bättre reseupplevelse av att använda självbetjäningsautomaterna, säger Kristian Durhuus, driftschef på Kastrup.  
           
I ett första skede är ”Self boarding gates” installerade i fyra gater i finger A och sju gater i finger B. Först ut att använda dem är Norwegian medan SAS börjar direkt efter påsk.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev