Skriv ut  

Växande stöd för Norwegians USA-ansökan

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 juni 2016
Remisstiden är slut och DOT ska nu utvärdera argumenten och ge ett slutligt svar på frågan om Norwegian Air International ska får ett flygtillstånd i USA.

De protesterande amerikanska flygbolagen får nu också kritik för att tala med dubbla tungor i ärendet.

Remisstiden för irländska Norwegian Air Internationela omdiskuterade ansökan om flygtillstånd på USA har gått ut. Det visar sig att stödet för att det preliminära godkännandet ska bli permanent har ökat. Department of Transportation, DOT, har offentliggjort vilka som är för eller emot och det visar sig att en del av de europeiska flygbolag som tidigare lobbade mot ett tillstånd, bland andra Lufthansa, Air France/KLM och IAG, nu lagt ner det arbetet. Tvärtom så har Willie Walsh, vd för IAG, som direkt konkurrerar med Norwegian på trafiken från Storbritannien till USA, sagt att de amerikanska myndigheterna borde ”sänka huvudet i skam” på de sätt som de argumenterat emot Norwegian.

De som i remisserna stödjer Norwegian återfinns i första hand bland konsumentorganisationer, turistmyndigheter, flygplatser och politiker i Europa. EU-kommissionen har också vid ett flertal tillfällen påtalat att ett nej till flygtillståndet skulle kunna riskera hela det open skies-avtal som finns med USA. Det skulle i så fall få stora konsekvenser för de amerikanska flygbolag som inte vill släppa in Norwegian.

På motståndarsidan finns vid sidan av SAS, det stora amerikanska flygbolagen, fackliga organisationer, politiker och även den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton.

Båda parterna har siktat in sig på den så kallade Artikel 17 som handlar om att skydda anställda inom den amerikanska flygbranschen. DOT, som behövt två år på sig för att komma fram till ett beslut, menar att det inte går att hävda att Norwegians inträde på marknaden skulle medföra ett hot mot amerikanskt anställda inom flygbranschen. Särskilt inte som att det redan nu finns besättningsbaser i USA med amerikansk personal. Inte heller argumentet att Norwegian använder ”bekvämlighetsflagg” och därmed låga löner har fått fäste utanför motståndsgruppen. Tvärtom menar en del debattörer att fack och flygbolag i USA talar med kluven tunga när de hävdar det. Piloter på de mindre regionala flygbolagen, en del av dem ägda av de stora bolagen, har lönenivåer som ligger långt under branschgenomsnittet. Dessutom har det visat sig att Delta, en av de hårdaste kritikerna av både Norwegian och Gulfbolagen, har ”bekvämlighetsflaggat” sitt juridiska huvudkontor till staten Delaware eftersom det är en delstat med bland de lägsta företagsskatterna i USA.

Ännu finns ingen tidtabell för när DOT ska offentliggöra ett slutligt beslut i den fråga som, med tanke på den tid som behövts för att behandla den, visar hur känslig den är. Analytiker i USA menar dock att det måste handla om ett godkännande för Norwegian. Ett nej får konsekvenser för konkurrensen inom den internationella flygbranschen och riskerar en återgång till situationen innan avregleringen pånyttfödde flygbranschen. Det var dessutom en avreglering som USA gick i spetsen för. Det amerikanska fraktflygbolaget FedEx, som stödjer Norwegian, skrev i sitt remissvar: ”Ett ingånget avtal kan inte ensidigt skrivas om bara för att de inte längre passar den egna verkligheten”.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Löner
Skrivet av Pilot, 2016-06-12 07:35:02
Ryan anställer i ett land med låga skatter möjligtvis, lönerna för piloter är det inget fel på!! De är betydligt högre än tex SAS..
Anmäl inlägget
@Hans
Skrivet av GM, 2016-06-11 23:21:48
En rett så presis og korrekt analyse av Flygtorget. Har du problemer med å forstå språket?
Anmäl inlägget
Skandalen i USA
Skrivet av Hans, 2016-06-11 15:09:53
Det er konkurrentene som står bak dette. I en grotesk lobby og bestikkelseskampanje. Tåler ikke svenske flygtorget å publisere sannheten?
Anmäl inlägget
Låglöneland?
Skrivet av Pilot, 2016-06-10 17:55:27
Vet inte om England tillhör det? Kanske efter brexit... Hittills är lönen tillräckligt bra för att hoppa p det.
Anmäl inlägget
Tänk en gång till
Skrivet av @777, 2016-06-10 12:16:16
Visst ser det bra ut när bolag pressar priser men skrapa inte bara på "sanningens" skinande yta. På vems bekostnad pressas priserna tror du? De som jobbar såklart. Löner pressas, arbetsbelastningen läggs på max och tryggheten försvinner. Ryan/norwegian anställer i låglöneländer och gör allt för att komma undan skatter/kostnader. Tycker du det är okej?
Anmäl inlägget
Bara att
Skrivet av Boeing 777, 2016-06-10 09:52:22
Alltså egentligen så har inte United, delta eller något annat att vara rädd för. För Norwegian säljer kanske billiga resor men lägger du ihop hur mycket du slänger ut för få mat osv på flyget så är det inte så billigt. Sen kan jag säga att alla dom amerikanska bolagen kommer nog kunna konkurrea ut Norwegian.

Men är inte det positivt att dom flyger till USA? Tänkte då försöker andra bolag sänka sina kostnader för resor då får vi det billigare med resor
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev