Skriv ut  

Pilotstrejken över på vinst och förlust

Flygnyheter, Andreas Jemn, den 15 juni 2016
Pilotfacket vann en viktig strid och lyckades få igenom gemensamma lönelistor. Men allmänhetens dom har varit hård – en lyxstrejk, har många menat. När strejken nu är över och krutröken lagt sig är konsekvenserna av de långa fyra dagarna med strejk fortfarande inte analyserade.

- Det har varit tunga och svåra förhandlingar, men vi är glada att slutligen ha kommit i mål. Våra passagerare har drabbats hårt och det beklagar vi djupt, säger Peter Larsson, ordförande i Pilotfackets SAS-sektion.

Facket krävde 3,5 procents löneökning. SAS vägrade att ge mer än 2,2, vilket också är nivån som de andra anställda inom företaget ligger på.
- Vi var hela tiden bestämda med att vi inte kunde gå över den gränsen, det var de ramar som vi hade, säger Mattias Dahl, VD för Flygbranschen.

Han gav piloterna tre alternativ. I två av dem fanns de gemensamma lönelistorna. Det har varit en knäckfråga för piloterna under hela konflikten.

- Piloterna valde alternativ tre där en del var gemensamma lönelistor. Nu är det verkligen skönt att allt är över. Men det har varit en väldigt kostsam strejk som har ställt till det en hel del, säger Mattias Dahl.

Tidigare delades piloterna upp på två lönelistor. En för de unga och en annan för de äldre. Med det nya avtalet så kommer alla piloter att gå under samma lista och få samma villkor och löneökning.

– Det är något som vi är mycket nöjda med, säger Peter Larsson.

Flygbranschen och SAS kunde på ett smart sätt använda den allmänna opinionen för att sätta press på facket. Allmänheten har visat ilska mot piloternas krav.
- Vi har hela tiden känt att den allmänna opinionen inte har stått på facket sida. Men det är upp till dem att uttala sig om. Vi är i alla fall nöjda över hur allt slutade, säger Mattias Dahl.

Strejken innebar 1000 inställda avgångar och 100 000 passagerare som drabbades, och för piloterna var det en svår situation att hantera opinionen.
- Det har varit väldigt dyrt för bolaget, men exakta summor är svårt att komma med. Nu ska vi återgå till det normala och flyga hem strandade passagerare, säger SAS:s VD Rickard Gustavsson.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Piloter och löner
Skrivet av Mr €, 2016-06-17 06:52:11
I en "normal branch" sätts löner efter utbud och efterfrågan, då SAS erbjuder pilotanställningar är det oftast många flera behöriga sökanden än lediga platser. I annan industri erbjuds villkor så att 3-5 behöriga ansökningar kommer in per ledig tjänst. Bättre villkor behöver inte ges om man inte av historiska skäl vill gynna vissa grupper istället för aktieägarna.
Anmäl inlägget
SAS maint
Skrivet av Spanky, 2016-06-16 06:47:29
Sist tekniska strejkade har jag för mig att det handlade det om att företaget ville ha möjlighet att säga upp lokala avtal under avtalsperiod samt vilka kategorier som skulle räknas in under teknikeravtalet. Gissa om spydigheterna haglade från dessa piloter efter avslutad strejk
Anmäl inlägget
RayBan
Skrivet av Gullan Purser &Flygexpert, 2016-06-15 20:22:40
....så nyfiken om killarna fick igenom 6000 per år tii solglasögon och skor utan kvitto
Ett schablon belopp som skulle betalas ut.

Jag å tjejerna kommer kräva pumps tillägg nästa år...
Anmäl inlägget
SAS maint.
Skrivet av Andz, 2016-06-15 18:55:08
undrar om piloterna står bakom den dagen SAS tekniska strejkar ???
Anmäl inlägget
Jag vet
Skrivet av pilot, 2016-06-15 18:34:06
Johan menar att när det blir deras tur, så skall vi inte stå bakom dem utan istället smutskasta dem.
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av @Johan, 2016-06-15 17:00:52
Så du tycker piloter ska förbjudas att strejka? Eller vad menar du?
Anmäl inlägget
Viktig yrkesgrupp
Skrivet av Johan, 2016-06-15 15:09:25
Att 400 människor påverkar 100 000 människor betyder att de har ett ansvarsfullt jobb...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev