Skriv ut  

Umeå-Asien med BRA och Finnair

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 21 juni 2016
Umeå får en daglig utrikeslinje och Finnair ytterligare en feeder in till det stora linjenätet till Asien. Allt när linjen Umeå – Helsingfors öppnar i höst.

I samband med lanseringen av BRA tidigare i våras presenterades också planerna på ett utökat samarbete med Finnair. Det har sedan tidigare funnits samarbete flygbolagen emellan, främst genom codeshare. Sedan dess har de två flygbolagen knutits närmare varandra när de två bonussystemen samordnats.

– En perfect match, menade Juha Järvinen, CCO på Finnair då i mars och konstaterade samtidigt att Finnair’s stora linjenät till Asien behöver feedertrafik.

Det perfekta samarbetet har nu utmynnat i en första flyglinje där båda flygbolagen tar ansvar för trafiken. Den 1 september öppnas en daglig förbindelse mellan Umeå och Helsingfors där BRA flyger trafiken med en SAAB2000 med 50 stolar ombord och under ett AY-prefix. Umeå har tidigare haft flygtrafik till Finland, både till Vasa och Helsingfors.

– Vi ser fram emot att äntligen kunna återuppta vår trafik till och från Umeå tillsammans med BRA. Samarbetet tillåter resenärer i norra Sverige att smidigt ta sig vidare till Finnairs 17 resmål i Asien samt cirka 70 destinationer runt om i Europa, säger Fredrik Charpentier, Europachef på Finnair.

Sverige är Finnairs fjärde största marknad efter Finland, Japan och Kina. Förra året ökade andelen svenskar som reser med Finnairs långlinjer till Asien med fjorton procent. Stockholm är dessutom Finnairs största destination från Helsingfors med fyra dagliga avgångar till Bromma och åtta till Arlanda.

Den nya linjen från Umeå ska enligt planerna avlasta den trafiken och framför allt ge upptagningsområdet i norra Sverige en direkt flyglinje till hubben på Helsinki-Vantaa. Avgången från Umeå är 12.10 på vardagarna och det gör att passagerarna anländer till Helsingfors i tid för den asiatiska trafiken som i allmänhet startar på eftermiddagen och kvällen.



Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

perfekt
Skrivet av bk, 2016-06-22 23:37:33
Hoppas man lyckas denna gång. Åkte själv 2 ggr denna linje förra året. Tomt i kabinen första gången en vecka efter lanseringen, andra gången reste jag i juli strax innan linjen skulle läggas ner för säsongen - då var det fullsatt i kabinen. Vi har idag i runda slängar 20 avgångar per dag mellan Stockholm och lilla Umeå i vardera riktning. Har svårt att tro att alla dessa pax har Stockholm som start- eller slutdestination..
Anmäl inlägget
Igen?
Skrivet av Freddan, 2016-06-22 20:51:31
Det här har man ju provat flera gånger förut, den linjen läggs ner inom ett år.
Anmäl inlägget
Jag testar
Skrivet av Ronny, 2016-06-21 23:51:27
Perfekt med 12 timmar till Krabi från Umeå, endast 35 min väntan i Helsingfors..känns ju nästan för BRA 14 timmar hem. Ca 5-7 timmar kortare än via Arlanda
Anmäl inlägget
Positivt för Ume
Skrivet av Markus , 2016-06-21 21:17:22
Och så var det sedvanliga rättstavningen här på Flygtorget... Helsingfors-Vanda heter det på svenska. Hoppas linjen blir lönande för BRA. Skyways hade en gång en matarlinje från Sundsvall till Helsingfors men den blev inte så långvarig
Anmäl inlägget
Norrköping...
Skrivet av Cristoffer, 2016-06-21 12:37:49
Om det inte fungerade med en ATR på NRK-HEL, hur ska det då funka från Umeå? Norrköping har ca 600 000 personer i närområdet.
Anmäl inlägget
Helsingfors-Vanda
Skrivet av /jes, 2016-06-21 11:39:19
Helsingfors-Vanda var det ja!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev