Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Kastrup hotat när USA jagar Mahan Air

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 8 februari 2017
En ny lag kan ge USA möjlighet att sätta in hårda restriktioner mot bland andra Mahan Air. Men lagen gäller inte bara flygbolaget utan alla serviceenheter runt omkring flygningarna. Det kan drabba Kastrup hårt dit Mahan flyger varje vecka.

Mahan Air
Mahan Air

Irans näst största flygbolag, Mahan Air, har upprepade gånger visat intresse för trafik på Sverige. Senast förra sommaren var det aktuellt med en linje mellan Arlanda och Teheran. Till slut blev det dock Köpenhamn som fick linjen och där flyger bolaget i dagsläget två rotationer i veckan med en Airbus A340-600. Trots en tämligen låg beläggning i kabinen tänker Mahan Air utöka till tre flygningar i veckan till Kastrup under sommarsäsongen

Mahan Air har dock länge varit föremål för undersökningar av den amerikanska skattemyndigheten. En omständighet som kan ha spelat in i kontakterna med de svenska myndigheterna inför den planerade trafikstarten på Stockholm. I och med att den nya administrationen tillträtt i Washington med en betydligt mer bister syn på relationerna med Iran, har efterforskningarna intensifierats. Den stödjer sig bland annat på förslaget till en helt ny lagstiftning, The Terror-Free Skies Act, som kan användas mot flygbolag som misstänks gå terroristers ärenden.

Det statliga iranska flygbolaget Iran Air har hamnat i sökarljuset och det finns misstankar om att flygbolaget fraktat ”vapen och annat illegalt gods”. Ingenting är dock offentliggjort och kanske inte heller blir det. Skulle Iran Air åter hamna på sanktionslistorna riskerar Boeing att förlora en order på sammanlagt 80 flygplan värd närmare 17 miljarder dollar.

Mahan Air däremot har inga beställningar liggande hos Boeing och är dessutom sedan tidigare misstänkta för att ha lierat sig med fler av de grupper som USA stämplar som terrorister. Det gör att flygbolaget finns med på en särskild lista som, om The Terror-Free Skies Act införs, går över i skarpt läge. Det gör att inte bara flygbolaget utsätts för hårda sanktioner och inte får flyga på USA. Alla som samarbetar med det aktuella flygbolaget, direkt eller indirekt, omfattas också av sanktionerna. Det involverar till exempel, flygplatser, bränsleleverantörer, handlingsföretag, catering, cargo och så vidare. De som, enligt amerikanska mått tar uppdrag eller arbetar för Mahan Air, till exempel på Kastrup, riskerar då bland annat att i framtiden nekas inresetillstånd i USA.

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hur tänkte ni här?
Skrivet av Flight safety is #1 priority, 2017-02-09 12:53:46
Ingen kommentar om artikeln. MEN att ha en annons om den starkaste laserpekaren någonsin i anslutning till artiklar som handlar om flygoperationer är högst OLÄMPLIGT!
Anmäl inlägget
Sanktionerna är löjliga
Skrivet av VSF, 2017-02-09 10:26:58
Vad händer då med andra flygbolag som Emirates och Qatar? Eller varför inte tala om Saudia Arabia? Alla ovannämnda flygbolag tillhör länder som bidrar till fortsatt utveckling av terrorgrupper.

Så att anklaga Iran för detta och sanktionera Iran när det finns värre länder är ju ett skämt!
Anmäl inlägget
USA ingen demokrati.
Skrivet av Ken, 2017-02-08 20:27:43
Så ställa krav på Iran är bara löjligt.
Anmäl inlägget
Dersom Trump
Skrivet av pf, 2017-02-08 14:43:02
er sannshetsgehalt for mot Mahan burde vi ta det for god fisk.

Påstander, ingen bevis. Skal den nye administrasjonen i USA få holde på slik, bør noen retaliere-i hvert fall til bevis er på bordet.
Anmäl inlägget
PC
Skrivet av Brick Top, 2017-02-08 13:33:13
Put the kettle on!
Anmäl inlägget
Bra!
Skrivet av Utforskaren, 2017-02-08 12:40:18
Bra!
Terrorism måste bekämpas. Kastrup klarar sig absolut ändå. Att det "kan drabba Kastrup hårt" är verkligen dagens största överdrift. Låt oss aldrig någonsin få hit detta bolag till Sverige.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
BAM
FMV
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev