Skriv ut  

Skavsta riskerar att bli utan tågstation vid terminalen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 22 juni 2017
En station i direkt anslutning till nya järnvägen Ostlänken. Det var tanken när Nyköpings kommun gick med i projektet. Men nu vill Trafikverket flytta stationen till en mindre bana vid sidan av den stora banan. Det säger Nyköping nej till.

Stockholm Skavsta flygplats är, främst tack vare Ryanair och Wizz Air, Sveriges tredje största utrikesflygplats med drygt 2 miljoner passagerare 2016. Prognosen visar att flygplatsen kommer att hantera minst 5,7 miljoner årsresenärer år 2040 och en del i den analysen av framtiden bygger på att flygplatsen utrustas med en egen järnvägsstation på den planerade nya höghastighetsbanan Ostlänken. Det skulle drastiskt minska transporttiderna från Stockholm och även skapa möjligheter att knyta Skavsta till Arlanda. Det skulle enligt vissa utredare vara en lösning på en del av kapacitetsproblemen för flyget i Stockholmsregionen. Möjligheten att kombinera järnväg och flyg var även ett bärande argument när Nyköpings kommun gick med i arbetet, bland annat genom att satsa drygt 80 miljoner kronor. En järnvägsstation skulle också drastiskt öka flygplatsens upptagningsområde, idag är cirka 50 procent av resenärerna från Stockholmsområdet medan 38 procent kommer från områden söder om Skavsta.

Men nu har Trafikverket ändrat de ursprungliga planerna. Istället för att lägga stationen i direkt anslutning till terminalen och vid huvudbanan, har den flyttats ut från flygplatsen och ligger nu vid en bibana som slingrar sig från huvudbanan, in till Nyköping och sedan ut till Skavsta.

– Nyköpings kommun har, tillsammans med Stockholm Skavsta flygplats, en avsiktsförklaring med Trafikverket som tydligt visar att vi ska samverka om en station på huvudbanan vid flygplatsen. Trafikverkets agerande går emot vår överenskommelse och därför säger vi nej till förslaget och menar att det försenar Ostlänken och försämrar möjligheterna för Sverige att fortsätta utvecklas, säger kommunalrådet Urban Granström.

Den stora huvudbanan ska trots det ligga kvar tätt intill flygplatsen men alltså inte ha någon station. Det nya förslaget har inte svarat på hur resenärerna ska ta sig från den utflyttade stationen till terminalen. Inte heller hur den barriär som bibanan skapar ska hanteras. Trafikverket å sin sida menar att bibanan ökar tillgängligheten från Nyköping till flygplatsen.

– Med Trafikverkets förslag till ny bibana förlängs restiderna till Skavsta. Det är också en stor risk att tågtrafik till Nyköping minskar när storregionala tåg väljer bort att passera Skavsta och Nyköping på grund av det stora tidstillägget på resan mot Stockholm. De sju länen kring Mälardalen har också varit tydliga med att Stockholm Skavsta ska ha en station på huvudbanan.



Kommentera artikeln
Det finns 18 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Känns ganska självklart...
Skrivet av ABC, 2017-06-26 21:59:30
Ser ingen som helst anledning varför tågen mellan storstäderna ska stanna på ett gärde mitt i ingenstans såvida de inte kan visa på en marknad. Vilka Ryan- och Wizzpassagerare kommer att betala 500 kr enkel till Stockholm när bussen kostar 250 kr tur & retur? Skavsta är en flygstation och ingen flygplats. Känns ändå smått fantastiskt om de lyckad få en station i utkanten av flygplatsområdet på stickspåret in mot Nyköping.
Anmäl inlägget
Skavsta drabbas inte mer än andra av flygskatten
Skrivet av Bertil, 2017-06-26 21:46:01
Flygskatten drabbar väl samtliga flygplatser i Sverige. Varför skulle denna drabba Skavsta mer, nonsens. Flygskatten är inte större än vi har råd med den om den genomförs, resandet faller inte med denna skatt. När bränslepriserna går upp höjs priserna minst lika mycket.
Anmäl inlägget
TrafikvÄrket
Skrivet av Nizze, 2017-06-26 21:44:48
Vem är förvånad ? Trafikverket ställer till det på många ställen i riket.
Anmäl inlägget
Skavsta INTE utan tågstation
Skrivet av Håkan Norén, Nyköping, 2017-06-26 12:23:32
Det har aldrig varit meningen att Slavsta ska bli utan tågstation. Den kan komma att flyttas ett par hundra meter.
Det här alternativet har funnits med tidigare i planeringen under benämningen Kort bibana. I järnvägsutredningens slutrapport heter det "vid kort bibana förutsätts samtliga turer för de interregionala tågen gå via både Nyköping och Skavsta".
Den utgick dock bl a för att regiontågen söder ut skulle få ökad körtid. Inte för att avståndet från station till terminal var för långt.
Anmäl inlägget
Lösningen
Skrivet av Fabian, 2017-06-26 11:34:03
Blir meningslös med en tågstation. Flygskatten kommer och då är Skavsta tyvärr lika rökt som Rygge i Norge
Anmäl inlägget
Skavsta nr 5 i Sverige 2016
Skrivet av Airbus380, 2017-06-26 11:21:47
1. ARN 24 702 419 passagerare
2. GOT 6 369 396 "
3. BMA 2 503 961 "
4. MMX 2 218 245 "
5. NYO 2 025 055 "
Anmäl inlägget
Helt rätt!
Skrivet av Resenären, 2017-06-26 08:25:22
Vi pratar om ett snabbspår för att knyta samman Göteborg, Malmö och Jönköping mm med Stockholm (för att folk inte skall ta flyget enligt miljöpartiet!) och inte en anslutning för lågprisflyget på Skavsta.
Anmäl inlägget
Skavsta kommer att bli nr 2 framöver
Skrivet av Bertil, 2017-06-25 11:57:57
Det verkar vara medvetet mygel om man inte bygger en station på Skavsta. Det blir ju Skavsta som kommer att bli alternativet till Arlanda och detta ser väl Swedavia som ett hot. Oavsett vilken rangordning som Skavsta har idag kommer Skavsta att bli nr 2 när Bromma läggs ner. Stå på er politiker och se till att det blir station på Skavsta. Det kommer att gynna både stockholmsområdet, mälardalen och östergötland.
Anmäl inlägget
Rätt ska vara rätt. Skavsta femma i Sverige
Skrivet av The Observer, 2017-06-24 20:27:41
Nu finns det inget som heter utrikesflygplats eller inrikesflygplats.
Skavsta är Sveriges femte största flygplats, punkt slut.
Skavsta är dessutom den flygplats som ligger trea på listan över antal utrikespassagerare.
Anmäl inlägget
Pinsamt
Skrivet av Har koll, 2017-06-24 13:10:25
Är du inte läskunnig, det står Sveriges tredje största utrikesflygplats, det är inte flygtorget utan du som har dålig koll!
Anmäl inlägget
Skavsta ÄR Sveriges tredje utrikesflygplats
Skrivet av Kickson, 2017-06-24 11:52:09
Flygtorget har korrekta fakta. Skavsta är Sveriges tredje utrikesflygplats. Det är när inrikesflyg räknas med som den blir nr 5. Det finns nämligen enbart utrikesflyg på Skavsta. Läs mer på Stockholmskavstautveckling.se
Anmäl inlägget
Pinsamt
Skrivet av Faktagranskaren, 2017-06-23 14:29:50
Skavsta är Sveriges femte största flygplats - inte tredje. Det är flera år sedan som de åter föll tillbaka i statistiken till förmån för Sturup och Bromma. Pinsamt att man kan vara så dåligt underrättad när man skriver på Flygtorget.
Anmäl inlägget
Skavsta får FLER tågförbindelser
Skrivet av Håkan Norén, 2017-06-22 22:51:05
Förvisso skulle stationen flyttas ett par hundra meter enligt det förslag som Trafikverket nu arbetar med. Men det uppvägs ju mycket lätt av att Skavsta på så sätt skulle kunna minst fördubbla antalet tåganslutningar. Det innebär att de tåg som enligt nuvarande planer endast skulle gå till Nyköping även kan angöra Skavsta. Se länk: https://www.youtube.com/watch?v=ZPcCX77jw6c
Anmäl inlägget
Låter som oförstånd i ämbetet
Skrivet av Bo Wilhelmsson, 2017-06-22 21:18:15
Trafikverket har haft enorm otur i sitt tankearbete, igen. Som pensionerad statlig utredare ställer jag härmed min hjärnkapacitet till förfogande för trafikverket.
Anmäl inlägget
Skavsta och Swedavia
Skrivet av Mr €, 2017-06-22 20:52:13
Då Skavsta är privatägt försöker Swedavia sätta politiskt tryck mot dess expansion. Ur både miljö och effektivitetsskäl är det självklart med en tågstation direkt vid incheckningen och sanabbtåg från Uppsala/Stockholm och hela Mälardalen dit. Dock sätter det gränser på Swedavias tveksamma kostnadseffektiviet på deras miljardutlägg på främst Arlanda som ska tas igen på avgifter på alla som närmar sig Arlanda.
Anmäl inlägget
Undra om...
Skrivet av Cede, 2017-06-22 17:19:20
....det statliga flygplatsbolaget har lobbat för att sabba för Skavsta. Inget långskott direkt....
Anmäl inlägget
Konsekvens av flygskatten
Skrivet av Kolja, 2017-06-22 17:18:24
Eftersom flygskatten kommer införas, kommer resandet på Skavsta minska avsevärt. Det blir tyvärr helt ointressant att ha ett tågstopp där.
Anmäl inlägget
Staten.....
Skrivet av Som vanligt, 2017-06-22 15:47:32
Typiskt att staten ska börja strula. Självklart ska Skavsta ha en station. That's it.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev