Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Rekord i antal rörelser på Visby flygplats

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 juli 2017
Första veckan i juli ger högtryck på flygplatsen i Visby. I år var det slutet på ett stort evenemang och början på ett annat som gav rekord i antal rörelser över en helg. Över huvud taget har flygplatsen betydligt mer trafik året runt numera och samtidigt ökar den militära närvaron på flygplatsen med bland annat den stora C17 Globemaster.

Det var kö på Visby flygplats torsdag förra veckan. En SAAB 340 från Nextjet taxade följd av en ATR 72-600 från BRA, ytterligare en BRA-maskin, en Avro RJ100 och så en Boeing 737-800 från SAS. Dessutom stod ytterligare en SAAB 340 och en Metroliner på plattan och tog ombord passagerare.

Så har det varit i princip hela veckan och det är söndag och måndag som de inkommande flygningarna till Visby slår i taket. Sedan blir det en kort dipp och innan alla börjar resa ut från Visby med start på onsdag. Det är med andra ord som vanligt på Visby flygplats under politikerveckan Almedalen. Under den gångna veckan hade flygplatsen 709 rörelser i linjetrafik, att jämföra med 222 under en vanlig sjudagarsvecka. Sedan tillkommer chartern och affärsflygningarna. Det gör att flygplatsen numera är slot-koordinerad på level 2 för att luftbron till ön ska flyta så smidigt som möjligt. Det har funnits tillfällen då det blivit restriktioner på flygningarna till och från Europa till förmån för trafiken till Visby. 

I år fick dessutom den tuffa veckan en rivstart redan på lördagen i och avslutningen av den stora tävlingen Island Games. Då ankom och lämnade 16 chartermaskiner från hela Europa Visby flygplats. Det gjorde i sin tur att bränslereserven på flygplatsen tömdes i botten. En av BRA’s maskiner som skulle direkt till Umeå tvingades ta vägen via Bromma för att tanka upp där.

– Det gör det här till den särklass mest hektiska veckan, säger Göran Wallin, funktionsansvarig på rampen till Flygtorget. 

Ett annat sätt att gradera trafikvolymen är det antal väskor som rampen hanterat under de sju första dagarna i juli.

– Det blev 11 402 väskor som tillsammans vägde 124, 4 ton. Då ska vi vara medvetna om att vi dessutom lyfter varje väska två gånger så det blir dubbla vikter, fortsätter Göran Wallin.

I och med att Gotland numera återfått en del av sin militärt strategiska betydelse, ökar även den militära aktiviteten på flygplatsen. Incidentberedskapen är ofta på ön och transporten av personal och material ger flera charterflygningar.

– Två gånger har vi haft de stora Boeing C17 Globemaster från Heavy Airlift Wing här med utrustning och personal.

Banan på Visby är idag 2 000 meter och ingen skulle bli ledsen om den förlängdes med 500 meter. I väntan på att det eventuellt blir av har taxibanan breddats till 15 meter och plattan tar numera fem ordinarie inrikesmaskiner med plats för ytterligare minst två i storleksordningen Fokker och ATP.

Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Som sagt...
Skrivet av D-flex, 2017-07-11 22:37:24
Hade aldrig fungerat remote! Heder åt kollegorna som stod upp och försvarade en kostnadseffektiv, säker och effektiv trafikavveckling. Well done!
Anmäl inlägget
Rekord och rekord
Skrivet av Ali, 2017-07-11 09:27:45
Antingen är det rekord i antal rörelser eller så kan man hitta på rekord i nåt man gör med uttalade begränsningar. Den officiella statistiken gör ju uppdelningen i "linjefart och ej regelbunden trafik" som givetvis exkluderar all övrig trafik. Och det kan man slå rekord i.
Men rekord i antal rörelser utan nån begränsning är förstås intressant. I Borlänge 228 rörelser på en timme under segelflyg-VM. Linjeflyg flög inte under just den timmen...
Anmäl inlägget
Antal rörelser
Skrivet av GW, 2017-07-10 22:28:37
Jo jag håller med dig Anders, antal rörelser för trafikledningen var mer då (små klubbflygplan, som surrande bin i luften)
Men rekord i antal passagerarflyg och flyg till terminalen/plattan det blev det helgen 1-2/juli.
Och med ett vältrimmat team både på in och utsidan så lyckades Visby Airport med bedriften.
Anmäl inlägget
Antal rörelser
Skrivet av Sorteringen, 2017-07-10 19:12:25
Räknas inte;)
Anmäl inlägget
Tur att Visby inte ansluts mot RTC
Skrivet av Bertil, 2017-07-10 14:44:05
Med så mycket trafik under en trafiktopp och militär aktivitet på flygplatsen var det mycket förståndigt av Försvarsmakten att säga nej till RTC med fjärrstyrning av Visby.
Anmäl inlägget
Antal rörelser
Skrivet av Anders Hellström, 2017-07-10 08:44:36
Rekordet sattes en sommardag 1981. Över åttahundra rörelser på en dag.
SM i precisionsflygning med över 50 deltagare samt Linjeflyg.Nog svårslaget.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
BAM
Saab
Air BP
Flygtorgets nyhetsbrev