Boka billigt flyg på Sveriges största flygsajt

Sök
Du kan även jämföra Charter och Sista minuten
Skriv ut   Tipsa en vän  

Widerøe flyger linjetrafik för Finnair med nya jetflottan

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 oktober 2017
Widerøe är först ut med Embraers nya regionaljet. Det är första gången det norska flygbolaget flyger jettrafik och nu inleds också ett samarbete med Finnair.

Widerö Embraer
Widerö Embraer

Det är ett knappt år sedan som Widerøe tecknade kontrakt med Embraer och därmed tog de första stegen mot att börja flyga jettrafik. Det norska flygbolaget har varit en trogen kund hos Bombardier och flyger fortfarande ett fyrtiotal Dash-maskiner men när jetåldern nu inleds var det Embraers nya E190-E2 med 114 stolar ombord som drog kortaste strået. Med en order på sammanlagt 15 flygplan, en första leverans på tre och option på ytterligare 12 är Widerøe launch-customer på den nya modellen.

De första tre flygplanen ska levereras i mars och april nästa år och de två hemmabaserna blir Torp och Bergen. Att Widerøe väljer att placera två av de nya flygplanen på Flesland i Bergen, Norges näst största flygplats, kan innebära en förändring av flygverksamheten. Traditionellt har Widerøe haft turboproptrafik till de små regionala flygplatserna på flygprogrammet men ska nu av allt att döma komplettera det med dels egna flygningar till större flygplatser, dels charterflygningar.

- Bergen är väldigt intressant i ett långsiktigt, marknadsmässigt perspektiv och Torp kompletterar vårt regionala nätverk. Hur vi utnyttjar hela flygplansflottan har varit en viktig utgångspunkt. Vår vision är att binda samman små och stora städer med de nya regionala jetmaskinerna och våra existerande Dash 8-flotta som har 39 – 78 stolar ombord, säger Morten Skoglund, flygchef på Widerøe.

Det visar sig nu också att de nya Embraer E190-E2 ska användas i ett helt nytt samarbete med Finnair. Med start den 15 maj nästa år ska Widerøe flyga dagligen med de nya maskinerna från Bergen till Helsingfors, kompletterat med en lördagsavgång från Tromsö till Helsingfors. Det blir en matartrafik, direkt anpassad till Finnairs interkontinentala flygningar till Asien och viss mån även till det europeiska linjenätet. Finnair står för sälj och marknadsföring medan flygningarna sker i ett codeshare-samarbete. 

Samarbetet med Finnair är alltså första delen i ett nytt kapitel för det norska flygbolaget: det tidigare dotterbolaget till SAS flyger uppdragstrafik för en av den tidigare ägarens största konkurrenter på långlinjerna österut.

Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Nå som WF ikke må
Skrivet av pf, 2017-10-05 10:21:57
spørre SAS i alt de gjør, hva med BGO-FRA t/r ?

Få en code-share med LH ! Samme fra TRF
Anmäl inlägget
Kortaste strået?
Skrivet av Benck, 2017-10-05 09:24:10
Drog Embraer det kortaste strået? Verkar som de drog det längsta.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
Fyrstadsflyget
BAM
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev