Skriv ut   Tipsa en vän  

Landvetter växer mot 8 miljoner passagerare

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 februari 2018
Närmare sju miljoner passagerare förra året och fortsatt tillväxt. Landvetter bygger nu ut för att kunna möta åtta miljoner passagerare redan inom sex år.

Förra året hade Göteborg Landvetter 6 758 520 passagerare, en ökning med 6 procent från året innan. Under erkänt trafiksvaga januari fortsatte ökningen, två procent upp jämfört med januari 2017. Det gör att flygplatsen nu förbereder sig på att passera sju miljoner passagerare, på väg mot åtta. 

– Vi har en fantastisk trafikutveckling och sedan 2012 har resenärsantalet ökat med över 40 %. Allt pekar på att vi kommer att nå åtta miljoner år 2024, sju år tidigare än enligt de tidigare planerna, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör Göteborg Landvetter Airport till Flygtorget.
         
Redan nu är ankomsthallen i den södra delen av den avlånga terminalbyggnaden tillbyggd och ger mer plats. Därför ligger fokus nu på den norra delen, där tidigare inrikestrafiken höll till. 
Projektet, kallat Terminalexpansion norr, omfattar byggandet av en gemensam säkerhetskontroll för inrikes- och utrikesresenärer samt ett nytt bagagehotell. Dessutom uppförs ett nytt hotell kopplat till terminalen. 

Landvetter har idag en gemensam säkerhetskontroll för både inrikes och utrikes trafik. I första hand styrs flödena till den stora säkerhetskontrollen mitt i terminalen men med en mindre säkerhetskontroll i norra delen ökar kapaciteten vid högtrafik. När passagerarna väl passerat någon av de två är de uppe i den stora gemensamma avgångshallen, oavsett om de ska åka inom eller utom landet. Istället är det helt och hållet gaten som styr var passagerarna ska ta vägen. Enligt tidplanerna ska den utvidgade terminalen och hotellet stå klart 2021.
         
Den ökande trafiken ryms ännu inom ramen för en flygplats med en bana. Visserligen utreder Trafikverket förutsättningarna för ytterligare en bana på Landvetter och var den i så fall ska placeras. 
Charlotte Ljunggren ser dock inget omedelbart behov av att starta ett sådant projekt.
– Vi ska bli ännu bättre på att nyttja den bana vi har, säger hon. 

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hm
Skrivet av Gh, 2018-03-03 11:21:21
Nu är man hänvisad till nya hotellets restaurang på högsta våning om man vill ta med familjen och beskåda plan. Funderar på vad restaurangen kommer att tycka om detta?
Anmäl inlägget
Passasjerer
Skrivet av Bjørn, 2018-03-01 10:16:49
Håper at folk som bor midt i mellom Landvetter og Kastrup, København, ikke flyr fra Danskenes lufthavn, men støtter opp om Sveriges flyplasser, og i dette tilfelle velger Gøteborg-Landvetter Lufthavn. Flott flyplass, Det eneste jeg som besøkende savner er å nyte mat på et sted hvor en kan se på flyene!
Anmäl inlägget
Kul
Skrivet av Fritz Klyka, 2018-02-28 13:51:15
Spännande med Landvetters expansion. Synd bara att en ny åskådarterrass inte finns med i planerna.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev