Skriv ut   Tipsa en vän  

Ingen Dreamliner till Skellefteå – banan för kort

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 29 mars 2018
I januari 2019 skulle den första Dreamlinern lyfta från Skellefteå och flyga till Thailand. Det var planen som nu grusats. Det försenade miljötillståndet gör att den nödvändiga banförlängningen är skjuten på framtiden och därmed också trafik med en Boeing 787.

Thomson
Thomson
 
Skellefteå Airport passerade drömgränsen 400 000 passagerare förra året och är en av de snabbast växande flygplatserna i landet. Det är en tillväxt som sätter fokus på de utbyggnader som krävs, bland annat har terminalen många år på nacken. Men först ut är den planerade förlängningen av banan från dagens 2 100 meter till 2 520 meter. Det kommer att ge kapacitet att ta emot flygplan i storleksordningen Boeing 767, något som ytterligare kan skärpa konkurrensen med Luleå Airport och långlinjecharter. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare.
           
Mycket riktigt nappade researrangörerna på möjligheten att flyga till långt från Skellefteå. I januari 2019 planerade TUI in ett par avgångar direkt till Thailand med en Boeing 787-8 från Thomson Airways. 

Men de avgångarna är nu inställda och orsaken är att arbetet med banförlängningen, som skulle ha inletts i sommar, skjutas på framtiden. Det beror på att miljöprövningen ännu inte är klar. En ny och anpassade miljödom är förutsättningen för den framtida verksamheten och flygplatsen måste invänta den. Med bara 2 100 meter rullbana faller planerna på långlinjecharter från Skellefteå.

– Vi är ledsna att dessa flygningar blivit inställda och att det drabbat våra resenärer men vi är övertygade om att resorna kommer tillbaka när vi förlängt rullbanan, säger Robert Lindberg, vd Skellefteå Airport.

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

787
Skrivet av PAX, 2018-03-30 11:29:56
Banlängden skulle vara ok efter förlängningen men nu när miljötillstådet försenas så blir förlängningen försenad och då går det inte enligt artikeln ovan.
Anmäl inlägget
Dream on till Västervik istället?
Skrivet av Baab, 2018-03-29 21:02:13
Vore kul om de börjar flyga med den från Västervik, Mommehål International istället. :-)
Anmäl inlägget
Minner meg om
Skrivet av pf, 2018-03-29 12:14:20
en gang på 90-tallet, hvor jeg fikk på jobb en mystisk telefon fra et britisk flygbolag-de hadde en BAC 1-11 på vei til Hammerfest, og ville ha info om handling osv ????
ENHF har vel fortfarande en 800 m bane.....så den BAC'en kom seg med nød og neppe ned på Alta.

Virker det som banelengde er det siste man sjekker ?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev