Skriv ut  

Widerøe: Nu måste vi stänga linjer

Notiser, Anders Carlsson, den 25 oktober 2018
Den norska flygskatten har blivit en allt tyngre börda att bära för Widerøe: 18 av 23 linjer går med förlust. Du väntar nedläggning av ett antal linjer.

Wideroe Q400
Widero Q400
 
De första varningssignalerna kom redan i våras när bokslutet för 2017 presenterades: Det var röda siffror på flera områden och vinsten halverad i jämförelse med året innan. En orsak, menade flygbolaget, var den norska flygskatten som infördes i april 2016 och som inte gått att ta ut på biljettpriserna. Istället var det en kostnad som belastat flygbolaget.

Den senaste tiden har det funnits en förhoppning att den utlovade sänkningen av skatten skulle ge effekt. Men det visade sig bara bli en mindre justering, från 83 norska kronor (ex moms) till 75 norska kronor. Det är en besvikelse och något som får effekt, menar vd Stein Nilsen i en intervju i norska media. Enligt uppgifter från Widerøe går 18 av 23 korta linjer med förlust och ett antal av dem måste nu stängas, undantaget de som är upphandlade av staten. Det drabbar då i första hand de mindre samhällen längs kusterna som till stora delar är hänvisade till just flygtrafiken för att nå andra delar av landet.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev