Skriv ut  

Nya flygplatsen i Istanbul ska bli världens största

Notiser, Anders Carlsson, den 31 oktober 2018
Det är en smygstart med två banor och ett mindre antal flygningar. Men på sikt siktar den nya flygplatsen i Istanbul på att bli världens största med 200 miljoner passagerare årligen.

I måndags invigdes den nya flygplatsen i Istanbul som på sikt ska ersätta nuvarande Ataturk Airport. President Erdogan klippte bandet till terminalbyggnaden och de två banor som hittills är klara, en på 3 750 meter och en på 4 100 meter. Inledningsvis blir det en långsam start, Turkish Airlines ska flyga en del inrikestrafik från den nya flygplatsen. På sikt är dock ambitionerna betydligt högre: redan om tre år ska flygplatsen ha kapacitet att ta emot 90 miljoner passagerare och när allt är helt utbyggt om cirka tio år och sex banor räknar man med att kunna hantera 200 miljoner passagerare.

Det ska ske genom att konkurrera hårt med flygplatserna i Doha och Dubai om de stora transitströmmarna mellan Europa och Asien. Om de planerna går i mål blir Istanbul nästan dubbelt så stor som dagens största flygplats, Hartsfield-Jackson i Atlanta som förra året hade 104 miljoner passagerare.



Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

katastrofal passkontroll
Skrivet av Hoppas, 2018-11-03 09:29:21
Ska bli intressant å se hur den nya flygplatsen funkar med 200 milj. passagerare. Besökte Ataturk för ca 3 veckor sedan.
Flög med TK1798 från GOT. Vid passkontrollen stod man i kö ca 1,5 timme. Väl framme vid disken möts jag av en pass- polis i 25-års åldern som har fullt fokus på sitt mobilsamtal med sin vän i andra änden av luren. Jobbet var inte lika intressant. Inte konstigt att kön gick så långsamt framåt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev