Skriv ut  

Örebro gör plats för fraktdrönare

Flygnyheter, Redaktionen, den 6 oktober 2022
Flygplatsen i Örebro är en av landets största fraktflygplatser. Nu kompletteras den tunga trafiken med mindre drönare med kapacitet att ersätta en del av dagens lastbilstrafik.

Black Swan
Black Swan
 
Örebro Airport räknas som den fjärde största fraktflygplatsen i landet och har återkommande trafik med bland andra FedEx och DHL. Sedan banan förlängdes till 3 300 meter finns också kapacitet att ta emot de flesta stora fraktmaskiner i världen. I sin tur gör det att Örebro är bland de regionala flygplatser i landet som klarat sig relativt väl genom pandemin. 
I dagarna har flygplatsen tagit ett nytt steg i utvecklingen av frakttrafiken och har nu ett samverkansavtal med Dronamics som utvecklat ”The Black Swan” en drönare med lastkapacitet på 350 kilo och räckvidd att flyga 2 500 km. Drönaren 

- För oss på Örebro flygplats är det här en alldeles naturlig utveckling av vårt redan starka frakterbjudande. Vi är i dag en av Nordens bästa fraktflygplatser och har för avsikt att vara så även om 10 år, Säger Mikael Smedberg, VD på Örebro flygplats.

Tillverkaren Dronamics är en av de första att få licens för att flyga drönarfrakt i Europa och har bland annat avtal med DHL om att flyga frakt kortare sträckor. 
Det nya avtalet innebär att Örebro flygplats nu ingår i det nätverk av flygplatser runt om kring Europa som Dronamics räknar mad att använda för i kommande fraktflygningar. 
- I sin tur ger det möjlighet att ligga längst fram i utvecklingen av hanteringen av autonoma flyg, drönare och eVTOL, skriver Region Örebro i ett pressmeddelande.

En arbetsgrupp bestående av Region Örebro Län, Örebro Universitet, Örebro flygplats och Business Region Örebro arbetar för att skapa förutsättningar för såväl sista milen lösningar som fjärrtrafik med drönare. ”Black Swan” behöver bara 400 meter bana vilket kan skapa möjlighet att ersätta en del av de gods som idag går ut i regionen med lastbil med flygburen transport. PÅ sikt ska den svarta drönaren också flygas på klimatneutralt bränsle. 



Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vi satsar andra sparar
Skrivet av Magnus J, 2022-10-10 12:58:32
Kul med flygplats som satsar. Jag jobbar på en mindre flygplats där det bara är prat om att göra allt så billigt som möjligt.
Anmäl inlägget
Saknas samordning
Skrivet av Bertil, 2022-10-09 17:08:17
Nu skall alla flygplatser tydligen uppfinna hjulet flera gånger. Drönartrafik skall testas som ett EU projekt i Norrköping. Örebro tänker i stort sett göra samma sak fast utan någon direkt forskning. Finns det ingen övergripande sammanhållning av alla kostnadsdrivande prov och försök som alla flygplatser med självaktning måste göra på egen hand.
Anmäl inlägget
Patetisk transportsätt!
Skrivet av Danne, 2022-10-08 08:31:26
Om detta är en drönare kan man lika gärna låta enmotor VFR transportera så möjligheten och nyheten har redan funnits ett sekel.
Anmäl inlägget
Hm
Skrivet av Op, 2022-10-06 15:26:06
Fråga Amazon Uk hur det gick med drönarleveranser av frakt…
Anmäl inlägget
Ekonomin
Skrivet av Thomas, 2022-10-06 09:32:15
ORB är den mest dynamiska regionala flygplatsen i Sverige har utrikesflyg FR två dagliga cargo bolag. Mikael driver denna flygplats föredömmligt sitter inte ner och skriker efter statliga pengar, han arbetar.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev