Skriv ut  

Tjeckien moderniserar sina JAS-39 Gripen

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 mars 2024
Den tjeckiska regeringen har tillkännagett planer på en betydande uppgradering av sina JAS 39 Gripen. Tjeckien har visat starkt intresse om att förlänga Gripen-hyresavtalet till 2035, vilket skulle kräva att Tjeckiens JAS-program fortsätter att utvecklas under de kommande åren.

Huvudfokus ska ligga på moderniseringen av den nuvarande tjeckiska skvadronen på 14 Gripen-flygplan. Det skriver Czech army and defence magazine i en artikel.  
– Svenskarna har mycket erfarenhet på det här området; de var ett neutralt land. De var tvungna att lösa hur de skulle kunna försvara sig i händelse av en attack tills någon kom till deras hjälp, säger major Aleš Svoboda, pilot i det tjeckiska flygvapnet.
– Vi kommer att vara det enda landet som har insikt i den operativa användningen av både F-35 och JAS-39 Gripen. Vi kommer att vara oerhört värdefulla för våra allierade för om vi flyger båda typerna av flygplan på en gemensam operation kommer vi att veta vad man kan förvänta sig av Gripen och hur man arbetar med dem, tillade major Aleš Svoboda.
 
Syftet med moderniseringen är att överbrygga det operativa gapet fram till introduktionen av F-35 i det tjeckiska flygvapnet. Avsikten är att höja det tjeckiska Gripen-flygplanet från Block 2.1-standarden till Block 2.2. Det skulle inte bara hålla JAS-flottan tekniskt relevant, det skulle också förlänga livslängden för Gripen-flygplanen. 
 
Sedan 2005 har Tjeckien hyrt 14 Gripen från Sverige. Det nuvarande leasingavtalet löper ut 2027, men Prag planerar att förlänga det till 2035. Då räknar det tjeckiska flygvapnet med att ha 24 F-35A-flygplan, beställda från USA, i trafik. Ett tillägg till det befintliga leasingavtalet beräknas tecknas under första halvåret i år.
 
Uppgraderingen ska fokusera på att förbättra systemen för identifiering av vän eller fiende (IFF) och kommunikationssystemen. Det ska också utöka Gripens luft-till-luft-tankningskapacitet och integrera ytterligare beväpning som förvärvats av Prag för F-35.
 
Ungern, liksom Tjeckien, opererar 14 JAS-39 Gripen. I början av 2022 uppgraderade Saab den nuvarande ungerska skvadronen med MS20 Block 2 mjukvarumoduler.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Härliga nyheter.
Skrivet av peju, 2024-03-06 14:39:35
Medlemsskapet öppnar upp expansion helt klart, de två senaste affärsuppgörelserna ger tydliga signaler Det kommer mer och större affärer med JAS är jag övertygad om.
Anmäl inlägget
JAS byggdes för framtiden och mot Ryssen
Skrivet av thomas , 2024-03-04 08:11:17
Så nice alla kontraktsförlängningar och köp av JAS, detta fantastiska flyg är fortfarande relevant, det är uppenbart de är nöjda med planet med dessa kontrakts förlängningar.
Indierna köpte Ryskt hela den flottan står på marken obrukbar.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev