Skriv ut  

Polen har tagit emot sin första Saab 340 AEW

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 mars 2024
Den första av två Saab 340 Airborne Early Warning (AEW) har landat på en flygbas i Gdynia. Här ska flygplanet genomgå förberedelser inför sitt arbete med det polska flygvapnet. Flygplanet har tidigare tjänstgjort i Förenta arabemiratens flygvapen, UAE.

Saab 340 Erieye radar
Saab 340 Erieye radar
 
Polens köp av övervakningsplanen är en del av ett kontrakt som undertecknades i juli 2023. Flygplanen har utrustats med den senaste övervakningstekniken, och det är framför allt Erieye AFAR (Active Phased Array Antenna) som utmärker flygplanet. Erieye ger en täckning på 300 grader och en instrumentell räckvidd på 550 km, även under förhållanden med kraftig radarstörning.
 
De två flygplanen användes tidigare av Förenade Arabemiratens flygvapen, där de nu har ersatts av den mer avancerade GlobalEye-plattformen. Polen ska använda övervakningsplanen till att patrullera luftrummet över både land och Östersjön där det kan upptäcka både luft- och ytmål.  
 
– Polen och Sverige har en nära relation, särskilt inom området för säkerhet och försvar, som bottnar i en gemensam syn på de hot vi gemensamt möter i vår region, sa försvarsminister Pål Jonson.
 
Saab 340 AEW utvecklades redan 1997 och är designat med ett radarsystem som har mycket lägre luftmotstånd än traditionell cirkulär radarutrustning. Enkelt beskrivet ser det ut som att flygplanet har ett enormt handtag monterat ovanpå flygkroppen. 
 
I samband med minister Jonsons besök tillkännagav Polen en betydande ny beställning av vapensystemet Saab Carl-Gustaf M4. Denna order, värd 1,24 miljarder dollar, inkluderar ammunition och träningsutrustning och omfattar perioden 2024 till 2027. 
 
Det svenska flygvapnet ska ersätta sina två Saab 340 AEW med två Global 6000 GlobalEye-flygplan. Den svenska GlobalEye-flottan förväntas tas i bruk 2027.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

S 106
Skrivet av fd.STRIL, 2024-03-11 14:17:20
När efterträds våra egna motsvarigheter av S 106 GlobalEye?
Anmäl inlägget
Takbox
Skrivet av Duplantis, 2024-03-11 12:56:51
Takbox för Duplantis stavar skrev någon i ett annat media.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev