Skriv ut  

Swedavia fortsätter satsa på SAF

Notiser, Redaktionen, den 15 mars 2024
Under 2024 fortsätter Swedavias satsning på hållbart flygande genom SAF-incentiveprogrammet (sustainable aviation fuel) där Swedavia ger rabatt och ersätter flygbolag med upp till 50 procent av kostnaden vid tankning med förnybart bioflygbränsle.

2024 är femte året som incentiveprogrammet genomförs av Swedavia. I år innehåller programmet en pott på 40 miljoner för andra året i rad, vilket motsvarar en fördubbling jämfört med 2022. Sammantaget över 100 miljoner kronor kommer under 2024 att ha satsats och betalats ut inom incentiveprogrammet sedan starten 2020.
 
Flera flygbolag, däribland SAS, grekiska Aegean Airlines och DHL tecknade avtal med Swedavia om att delta i 2023 års incentiveprogram för ett flygande med lägre klimatpåverkan. Möjligheten att delta i programmet gäller samtliga flygbolag som bedriver reguljär och/eller chartertrafik från någon av Swedavias tio flygplatser. 
 
- Arbetet att ställa om accelereras hos olika flygaktörer. Det ser vi inte minst genom ett ökat intresse för SAF-incentiveprogrammet, där Swedavia ger rabatt till de flygbolag som väljer att tanka hållbart flygbränsle. Att minska sitt beroende av fossila bränslen är en viktig del i omställningen, säger Charlotte Ljunggren, Direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.
 
Det hållbara flygbränslet är fossilfritt och produceras av förnybara råvaror, till exempel använd frityrolja och restavfall. Bränslet minskar de fossila koldioxidutsläppen med upp till 80 procent ur ett livscykelperspektiv. Det hållbara bränslet blandas in med upp till 50 procent traditionellt bränsle och används i flygplatsens befintliga tankningssystem och infrastruktur.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev