Skriv ut  

Första flygvärdinnan i rymden

Notiser, Redaktionen, den 16 april 2024
Marina Vasilevskaya landade den 7 april i Kazakstahn, efter ett par veckor på International Space Station. Hon valdes ut bland 3000 sökande kvinnor; för man ville ha en kvinna. Av de sex i final var ytterligare en flygvärdinna, två doktorer och två forskare. Men Marina Vasilevskaya, 33 gick hem med segern. Hon har varit flygvärdinna i tio år.

Men denna första kabinanställde i rymden har inte gett några större rubriker i väst och det har sina anledningar. Marina är flygvärdinna på vitryska Belavia, ett flygbolag i sanktion som vi inte talar mycket om. Det finns också alltid misstanken om diverse kopplingar till säkerhetstjänsten, som i detta fall fortsatt heter KGB, när länder som Ryssland eller Belarus gör sina urval av hjältar och förebilder. Men om det pratar propagandan tyst. 
 
I sociala medier kan vi också se att Sovjetunionens första kvinnliga kosmonaut och världens första kvinna i rymden, var textilarbeterska, som det sades. Om det stämmer hade ju Marina i alla fall flera flygtimmar.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tyngdlös flygvärdinna
Skrivet av Purser, 2024-04-18 11:29:53
:-)
Tack ändå för dina tyngdlösa kommentarer om allt här på Flygtorget... Bättre lycka när Artemisprojektet drar igång på allvar. Behövs kaffe på månen också.
Anmäl inlägget
Dementi
Skrivet av Gullan Purser&AstronautExpert, 2024-04-17 15:58:33
På förekommen anledning och många mail, Nej blev inte uttagen. Jag hade förvisso sökt, men bäst före datum har passerats, och min krispighet och smidighet gör sig bättre på bara 10 000 meter och en kaffepanna i handen, Tack ändå ni som trodde på min ansökan.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev