Skriv ut  

SAS nära beslut om regional jet

Flygnyheter, Harald Rosén, den 27 november 2003
SAS-gruppens VD Jörgen Lindegaard (bilden) sade idag att bolaget och tre andra av STAR-alliance medlemmar är nära ett beslut om vilken typ av regional-jetflygplan som bolagen planerar att beställa tillsammans. SAS , Lufthansa, Air Canada och Austrian Airlines utvärderar sedan en tid kostnadseffektiva flygplan för direkttrafik på trafiksvaga rutter. Storleken man tittar på är 70-120 passagerare. - Vi är nära ett beslut, säger Lindegaard till Reuters. - Det är ett STAR Alliance-möte i Japan i början av december…. kanske då . - SAS planerar att implementera de regionala jetflygplanen under 2006 , fortsätter Lindegaard.
 

Det totala orderbeloppet är i storleksordningen 70 miljarder SEK. Det innebär över 100 flygplan. Alla fyra ledande tillverkare är med i budgivningen. Boeing, Airbus, Embrear och Bombardier har alla flygplan i den aktuella storleken. Det kan bli fråga om en split order från två utav tillverkarna.

Bilden: Airbus A318, den minsta modellen i Airbusfamiljen.

Vart och ett av bolagen beslutar när och hur många av de nya flygplanen som skall sättas in och hur de skall konfigureras. Skalfördelarna ligger i själva beställningen och reservdelar, underhåll och utbildning.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev