Skriv ut  

Air New Zealand testar biobränsle

Flygnyheter, Tommy Grandell, den 18 november 2008
Air New Zealand ska tillsammans med motortillverkaren Rolls Royce och flygplanstillverkaren Boeing genomföra en testflygning med en motor som delvis drivs med biobränsle. Syftet är att snabba på utvecklingen av alternativa bränslen för trafikflygplan.

De tre bolagen undertecknade nyligen en överenskommelse enligt vilken de ska samarbeta i projekt som syftar till att göra det kommersiella flyget mer miljövänligt, enligt ett pressmeddelande 11 november.

Testflygningen som är planerad till den 3 december ska utgå från flygplatsen i Auckland i Nya Zeeland. Flygplanet är en Boeing 747-400 och det kommer inte att finnas några passagerare med ombord under flygningen.

En av planets fyra Rolls Royce motorer av modell RB211-524G kommer att matas med en bränsleblandning som till hälften består av syntetiskt biobränsle. Den andra hälften är flygbränsle av typ A1, vilket också driver de tre övriga motorerna.

Biobränslet utvinns ur frön från växten Jatropha curcas -på svenska kallad purgerbusken. Växten innehåller en stor mängd olja, upp till 37 procent. Det mer än fyra gånger så mycket olja som kan utvinnas från sojabönor och 10 gånger mer än majs.

Air New Zealand hoppas kunna använda en miljon fat biobränsle per år, eller runt 10 procent av bolagets bränslekonsumtion, år 2013.

Flygbolaget Virgin Atlantic använde en biobränsleblandning gjord av babassu och kokosnötsolja vid en testflygning i februari.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev