Skriv ut  

"Som Landvetter, fast mobil"

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 18 december 2008
En mobil flygplats som kan hantera lika mycket trafik som flygplatsen Landvetter i Göteborg har levererats till Försvarsmakten, packad i ett tiotal containrar för att kunna användas på olika platser i Sverige och internationellt.

Den 11 december levererade FMV den mobila flygbasen till Försvarsmakten på F21 i Luleå, där systemet ska vara placerat inför kommande uppdrag.

- Det är i princip samma utrustning som finns på en stationär flygplats, säger Jan Sörberg, projektledare vid FMV.

- Fullt utbyggd går det att hantera trafik motsvarande den vid Landvetters flygplats i Göteborg.

Komnät Flygbas och TFE-TWR system nummer två är den officiella benämningen och en tidigare version är sedan tidigare placerad vid F17 i Ronneby.

Behovet vid insatsen styr vilken typ av utrustning som ska sättas samman. Systemet är byggt i moduler så att förbandet på kort tid kan påbörja verksamheten i liten skala för att sedan växa och därmed få större tillgänglighet i funktion och uthållighet.

Komponenterna är inte unika, men sammansatta i ett mobilt koncept är något helt nytt, säger Jan Sörberg.

- Vad jag vet så finns inte den här typen av fullständigt mobil flygplats någon annanstans i världen idag.

Den temporära flygplatsen ska fylla tomrummet efter nedläggningen av ett stort antal militära flygbaser och flottiljer i Sverige, som i dag endast har två insatsflottiljer, Kallinge och Luleå.

Vid en katastrof eller andra internationella insatser kan den mobila flygplatsen underlätta transporterna i området, säger FMV i ett pressmeddelande på torsdagen.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev