Skriv ut  

Miljöpris till Arlanda

Notiser, Redaktionen, den 29 oktober 2021
Arlanda har korats till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Det är den internationella flygbranschorganisationen ACI som prisar Swedavias klimatomställningsarbete och arbete i att driva klimatsmarta flygplatser.

Det var strax före årsskiftet 2020 som Swedavia som en av de första flygplatsoperatörerna i världen nådde målet att bli fossilfri i den verksamhet som drivs i Swedavias regi vid Arlanda och övriga nio flygplatser. Idag bedriver Swedavia en omfattande flygplatsverksamhet runt om i Sverige, som bara för drygt tio år sedan genererade utsläpp om cirka 8 000 ton fossil koldioxid årligen, och som alltså nu har reducerats till noll.
 
Det har nu uppmärksammats av ACI Europes (Airport Council International Europe). Arlanda framhålls som ”en pionjär i framkant inom hållbarhetsutvecklingen i branschen” och ett ledande exempel på att nå fossilfrihet i egen verksamhet inom en kort tidsram, genom ett systematiskt och konsekvent arbete, som involverat såväl medarbetare som partners.

Insatserna för att ställa om Swedavias verksamhet har bland annat inneburit att samtliga flygplatser idag drivs med förnybar el och värme/kyla, reservkraften går på förnybart bränsle samt att Swedavias fordonsflotta går på eldrift eller förnybara bränslen. Som exempel äger Swedavia idag cirka 800 fordon, varav nästan 300 på Stockholm Arlanda Airport. Nära hälften av fordonsflottan är numera eldriven och övriga fordon drivs med förnybara drivmedel, till exempel HVO och biogas. Bara under åren 2015 till 2020 har Swedavia investerat närmare 650 miljoner kronor i en förnyad och fossilfri fordonsflotta.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn