Skriv ut  

Allt fler flygstrejker under uppsegling

Flygnyheter, Redaktionen, den 15 juni 2022
SAS, Brussels Airlines, Ryanair, British Airlines. Det kommer allt fler strejkvarsel inför den kommande semesterperioden som involverar ett flertal europeiska flygbolag.

Just nu pågår medling mellan SAS och de skandinaviska pilotfacken efter det varsel som lämnades in i förra veckan och som kan innebära strejk med start den 29 juni. Men det är inte enbart inom SAS som en konflikt hotar. I dagsläget har ytterligare fyra strejkvarsel utfärdats i Europa, riktade mot British Airways, Ryanair och Brussels Airlines. Om inte parterna kan enas efter förhandlingar kommer det att påverka sommartrafiken för samtliga flygbolag. 

Till del beror missnöjet bland de anställda i de olika flygbolagen på att de villkor och avtal som sattes på vänt under pandemin inte, nu när trafiken snabbt återhämtar sig, har återställts till tidigare nivåer. Hos British Airways, där drygt 16 000 personer på alla nivåer inom flygbolaget säger sig var för en strejk, har ledningen fått utstå massiv kritik sedan de höjt sina egna löner men inte tagit bort den 10-procentiga lönesänkningen som infördes när pandemin bröt ut. 

När det gäller Ryanair är det de cirka 2 000 anställda i de spanska baserna som varslar om strejk sedan förhandlingarna om nya avtal brutit samman. Mycket pekar på att det är en konflikt som kan sprida sig till Ryanairs verksamhet i Italien, Frankrike och Belgien. Den flygande personalen i Brussels Airlines genomförde så sent som den 21 december förra året en 24 timmar lång strejk för att skynda på de förändringar som skulle genomförts tidigare under förra året. De har, enligt pilotfacket, ännu inte gjorts. Tvärtom väntar en sommarperiod med maximalt flygtidsuttag av personalen med tuffa schemaläggningar. Även i Bryssel är strejkvarslet riktat mot de första dagarna i juli. Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Det kan bli totalstopp i Norge
Skrivet av pf, 2022-06-15 20:44:07
først er det fare for flygelederstreik om noen dager, deretter neste uke kan alt bakkepersonell gå ut i streik, det siste i alle norske flygbolager.

Dette er lovlige streiker, dersom partene ikke blir enige i lønnsoppgjøret, eller ved mekling.
Anmäl inlägget
Ekonomiska realiteter
Skrivet av Frans otto, 2022-06-15 15:05:28
När ska de giriga ledningarna strejka som SAS som kostar 200 skammens miljoner/år
Hur svårt kan det vara att leda ett bolag till miljon förluster år efter år, är det VG i träslöjd som fordrades vid anställning
Anmäl inlägget
Orimligt
Skrivet av Charles Chef&HRExpert, 2022-06-15 12:51:39
Det priskrig som pågår mellan flygbolag, som tar ut för lite i biljettpriser, ska alltså alltid betalas av personalen...?
Om en flygresa kostar 119:- istället för 59:- så skulle nog folk flyga ändå och då fanns det pengar till att anställa rätt personal med tillräcklig kompetens.
Det är galet naivt att tro att flygbolag i någon tid kommer att tycka att det går så bra så att personalen ska få mer. Det kommer aldrig att hända och därmed är tyvärr strejk det enda vapen som fungerar.
Anmäl inlägget
!
Skrivet av Re: CCcph, 2022-06-15 12:23:06
Airline management will always find a reason for NOT restoring or making the terms better for flight crew. We could fight through the summer but after the summer there will be a new reason for why it’s not the right timing. For the crew the timing is right now because the CLAs have expired. Easy as that!
Anmäl inlägget
Is strike really the solution at this time?
Skrivet av CCcph, 2022-06-15 10:57:00
Im afraid to loose my job..again!
Lot of Airlines are suffering big time financially and a strike will get us even longer from smooth operations and healthy Airlines/Airports.
We have to fight us through the summerperiod to begin with. It will be tough but we must start to realise that thing are not as it Used to be for a few years to come

Anmäl inlägget
Najs
Skrivet av fjutt, 2022-06-15 09:03:54
Det värmer verkligen hjärtat att läsa om att det nu äntligen kan bli en strejk i Ryanair. För övrigt får vi nog vänja oss vid strejker de kommande åren. De flesta bolag använde pandemin som en ursäkt för att kapa avtal. Nu återställs de på få bolag (undantag Norwegian) och det kommer inte de anställda acceptera.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn