Skriv ut  

Flyglinjen till Hagfors och Torsby räddad

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 18 december 2013
Ännu en gång hängde nedläggningshotet över den upphandlade flygtrafiken till Torsby. Men igår meddelade regeringen att den ska finnas kvar även under nästa period.

Hagfors flygplats
Hagfors tornet

Den upphandlade flyglinjen från Arlanda till Torsby, via Hagfors fanns inte med när Trafikverket presenterade sin senaste lista. Det skulle i så fall innebära slutet för flygtrafiken från Stockholm till norra Värmland. Det är inte första gången som flygtrafiken till de två kommunerna är hotad. Inför den senaste upphandlingen som gjordes 2010 var det nära att Torsbylinjen ställdes utanför men plockades in i sista sekunden. Lika bra gick det inte för Storuman så då hamnade utanför. Efter ett kort och kostsamt försök att själva driva linjetrafik till Arlanda med inhyrt flygbolag lades trafiken ner och flygplatsen i Storuman är idag öde.
Torsby flygplats
Torsby flygplats

Inför den nya upphandlingen som ska gälla från oktober 2015 till oktober 2019 hamnade Hagfors och Torsby än en gång utanför i det första utkastet. Trafikverket menade att det går att ta sig till Stockholm med alternativa färdsätt eller med marktransport till flygplatsen i Karlstad Än en gång var därför kommunpolitiker och näringsliv på orterna tvungna att mobilisera.

– Försvinner den upphandlade trafiken, försvinner med största sannolikhet också det statliga driftsbidraget till flygplatserna. Det är detsamma som att de måste läggas ner, säger Peter Larsson, vd för Sveriges regionala flygplatser till Flygtorget.

Men igår kunde alla pusta ut. Infrastrukturministern Catarina Elmsäter-Svärd meddelade vid riksdagens trafikutskottsdebatt att trafiken ska vara kvar också under nästa upphandlingsperiod.

– Det är fantastiska nyheter att flyglinjen blir kvar. Vi vet hur viktigt flyget är för många av våra lokala företag, säger Anna Öhgren Boden, VD Torsby utveckling AB.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Mariehamn då?
Skrivet av Fredrik, 2013-12-20 10:45:37
Man kan ju alltid fråga sig varför det skall subventioneras men det handlar ju om regionalpolitik OCH politik. Lobbyister har säkert sina fingrar i syltburken.
Anmäl inlägget
Lägg ner!
Skrivet av Slösa, 2013-12-19 00:07:21
Varför ska mina skattepengar läggas på en linje med 38 stolar om dagen ? Ej lönsamt= nedläggning!
Anmäl inlägget
Rättvisa?
Skrivet av Patrik Pilot, 2013-12-18 19:56:47
Trist att inte Storumans Flygplats behandlas lika väl som Torsby och Hagfors. Storuman plockades bort från statlig upphandling på ett märkligt sätt. En enmansutredare kvinnlig sådan tyckte att det var för mycket flygplatser i Västerbottens inland och att de låg för nära varandra. Man kan ju undra hur det är att jämföra med flygplatserna ovan nämnda. Rättvist? Mygel? Döm själva. Sen att Storumans Flygplats har helt andra fysiska förutsättningar har tydligen ignorerats fullständigt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev