Skriv ut  

Arlandas miljödom överklagas

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 2 januari 2015
Frågan om inflygningsvägarna vid Arlanda lever vidare. Vallentuna kommun och föreningen ”Väsbybor mot flygbuller”, överklagar Mark-och miljööverdomstolens beslut.

Den 21 november gav Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt Arlanda tillstånd att fortsätta utveckla flygplatsen. Det nya tillståndet medger att inflygningarna i högtrafik till bana 3 kan fortsätta även efter 1 januari 2018.

– Det nya miljötillståndet möjliggör utvecklingen av Sveriges flygförbindelser. Fortsatta investeringar på Stockholm Arlanda Airport kan dock inte på egen hand möta upp mot Stockholms behov av flygförbindelser; men detta var ett viktigt första steg för att säkerställa sysselsättningsmöjligheter i hela Sverige, sa Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia, när utslaget presenterades.

Även politikerna i Upplands Väsby sa sig vara nöjda med beslutet och att de nu skulle samarbeta med flygplatsen i miljö- och utvecklingsarbetet.

Men nu visar det sig att tillståndet för fortsatt raka inflygningar till Arlanda ska överklagas. Det är Vallentuna kommun och föreningen ”Väsbybor mot flygbuller” som vill pröva Mark-och miljööverdomstolens beslut än en gång. Det innebär att det är Högsta domstolen som nu har Arlandas framtid på sitt bord. Men det krävs ett så kallat prövningstillstånd för att det ska ske och ännu har dimsolen inte meddelat om ett sådant ska utfärdas.



Kommentera artikeln
Det finns 15 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SV Roger
Skrivet av Petter, 2015-01-06 21:10:50
Du behöver inte oroa dig. Bara ett spel för galleriet. Arlandas nya miljötillstånd kommer att gälla. Jag tvivlar starkt på att det ens kommer att ges ett prövningstillstånd. Alla tunga instanser har givit sitt bifall till det nya miljötillståndet. Du kan sova lugnt.
Anmäl inlägget
Idioti!!!
Skrivet av Roger, 2015-01-06 19:50:21
Om man nu lyckas i sitt uppsåt och Arlanda måste säga upp folk, bör man bara säga upp folk boende i Vallentuna och Upplands Väsby, eftersom man tydligen inte verkar bry sig om Sveriges största arbetsplats
Anmäl inlägget
Idioti!!!
Skrivet av Roger, 2015-01-06 19:48:16
Om man nu lyckas i sitt uppsåt och Arlanda måste säga upp folk, bör man bara säga upp folk boende i Vallentuna och Upplands Väsby, eftersom man tydligen inte verkar bry sig om Sveriges största arbetsplatts
Anmäl inlägget
Idiotiska beslut
Skrivet av Grönkotte, 2015-01-06 17:54:30
Som vanligt är det skev prioritering och värdelösa idéer som inte gagnar miljön ett sketa på Arlanda. Satsa på gröna inflygningar/visuella, framför att ställa sig på alla 4 inför svenskarnas lättkränkta tillvaro. Hur många ton soppa skulle man kunna spara på att effektivisera detta jämfört med att smådutta med miljöbilar hit och dit? Tänk klart.
Anmäl inlägget
Arlanda o Väsby
Skrivet av Mr €, 2015-01-05 17:37:34
Klart att Arlanda kan kräva RNP försedda plan för att landa på bana 3, annars höja landningsavgifterna för de som inte har RNP med procedurer inlagda och godkända. Att maximera antalet kurvade och continious decent approaches. GE kommer med nya uppdateringar till FMS'er med täta intervall så frekvensen på möjliga RNP inflygningar kan öka. Då Malmö Aviation får sina CS130 på Bromma så kommer trycket på Arlanda minska.
Anmäl inlägget
tjockt pannben
Skrivet av humle å dumle, 2015-01-05 09:39:13
Vad är det folk inte förstår? Med nu gällande lagstiftning med avseende på bullernivåer kan man inte bygga var som helst. Med andra ord, kommunen har begränsad tillväxt. Det finns två angreppspunkter. Försöka möjliggöra byggnation trots buller och försöka minska på buller så att byggnation är möjlig. Varför tror folk att det är själva bullret som stör? Det som stör är att tillväxten begränsas!
Anmäl inlägget
orka
Skrivet av orka, 2015-01-04 17:13:29
Stör man sig på flygbuller då kan man flytta nån annanstans är lite svårare att flytta en flygplats
Anmäl inlägget
Stäm Väsbyhem istället
Skrivet av Petteri , 2015-01-03 10:03:59
AB Väsbyhem marknadsför kommunen som lugn med bra kommunikationer. Utmärkt för barnfamiljer.
Anmäl inlägget
Lågt
Skrivet av Rosersberg, 2015-01-03 09:05:08
Noms förslag skulle vi alla vilja se i en tung Boeing 777-300ER på inflygning. Fullständigt orealistiskt annat än i mindre flygplan. Dessutom finns något som heter SOP. Och från sydväst finns något som heter Rosersberg... är det bekant???
Anmäl inlägget
Pinsamt
Skrivet av Leif, 2015-01-03 00:07:49
Bor själv i Vallentuna och tycker det bara är pinsamt och höra att Vallentuna ger sig in i det här. Har inte hört talas om EN enda invånare som gnällt över Arlanda. Har de glömt hur många Vallentunabor som jobbar på Arlanda? Nejdu kvinnan i fråga är säkert bara en verklighetsfrånvarande miljömupp
Anmäl inlägget
Re Oja
Skrivet av Fritz Klyka, 2015-01-02 21:04:48
Bra rutet där:-)
Anmäl inlägget
Korkat!
Skrivet av Oja, 2015-01-02 17:31:25
Hur j-a många miljoner/miljarder ska vi satsa av våra skattepengar för att komma vidare.
Är Väsbyborna extra korkade och kommunen likaså?
Ingen nu levande människa i denna fjantkommun kan väl ha undgått att det finns en flygplats i närheten.
Lägg ner kommunen och flytta alla invånare till Sveg. Risken för fallande eller inflygande flygplan är väsentligt mindre där
Anmäl inlägget
Varför inte ändra till kortare approach?
Skrivet av Nom, 2015-01-02 16:05:19
Till 01L skulle man kunna angöra på 1700 fot från sydväst utanför kungsängens r-område och på så sätt inte komma direkt över Upv.
01R kanske man kan korta av inflygninge genom att angöra från sydost på 2200 fot för att minska överflygning av centrala Upv? Man behöver inte nödvändigtvis kasta ut klaff o ställ på finalen utan man skulle kunna vara mer eller mindre landningsklar för att smyga in på LLZ och klara av stabiliserad final.
Anmäl inlägget
Spel för galleriet
Skrivet av Petter, 2015-01-02 15:13:13
Jag tror knappast att HD kommer att utfärda ett prövningstillstånd och skulle det till äventyrs utfärdas ett sådant kommer det inte att ändra på något. Vallentuna kommun ska man förvisso inte förringa, men Väsbybor mot flygbuller är inget annat än gnällförening. Den nya miljödomen kommer att gälla.
Anmäl inlägget
Oklart
Skrivet av Björne, 2015-01-02 12:22:30
Arlanda flygplats har funnits sedan 1950-talet. Hur många boende bodde där då? Och även om de gjorde det, så bör de vara nöjda idag när planen bullrar mindre. Sluta klaga. Arlanda behövs!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev