Skriv ut  

SAS drar ifrån Norwegian i Norge

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 2 februari 2015
Flygtrafiken i Norge slog rekord förra året med 50 miljoner passagerare. Det gör landet till en viktig marknad för flygbolagen. Nu visar siffror från Avinor att SAS växer tre gånger snabbare än Norwegian i Norge.

I slutet av förra året kunde Avinor räkna in 50 miljoner passagerare sammanlagt på de norska flygplatserna. Det är en ökning med 2,4 procent sedan förra året. Den norska marknaden är viktig, i första hand på inrikes med 29, 8 miljoner passagerare men även utrikestrafiken växer och slutade på 19,6 miljoner passagerare. Det visar även det faktum att flygplatsen i Bergen är den fjärde största i Skandinavien medan också Stavanger och Trondheim platsar på den Skandinaviska tio-i-topplistan. Linjen mellan Oslo och Trondheim är också en av de mest trafikerade i Europa och tillväxten i det norska flygandet fortsätter att öka.

Nu visar siffror från Avinor att SAS har ökat sitt försprång på Norwegian när det gäller att kapitalisera den marknaden. Tillväxten hos SAS var en miljon passagerare medan Norwegian kom upp i 335 000 nya resanden. Sammanlagt hade SAS 19,9 miljoner passagerare i Norge medan Norwegian flög 16,9 miljoner passagerare. Som jämförelse hade Widerøe, som flyger stora delar av de linjer där SAS och Norwegian inte konkurrerar, cirka 3 miljoner norska passagerare.

SAS försprång på tre miljoner passagerare ger det största försprånget de två bolagen emellan sedan 2009.

En bidragande orsak till att SAS drar ifrån Norwegian är det faktum att det nu går att få Eurobonuspoäng på flygningarna i Norge. För drygt ett år sedan upphävde de norska konkurrensmyndigheterna det förbud som fanns och som införts för att inte ge SAS konkurrensfördelar mot Norwegian.

– Därför gläder det oss mycket att vi ser en stor ökning av de resenärer som reser ofta och ofta köper de dyrare biljetterna. I den kategoring har vi en ökning på 23 procent säger Knut Morten Johansen, SAS informationschef i Norge i en intervju med Aftenposten.

Norwegian, som sakta närmat sig SAS under en rad år, tonar ner den ökande klyftan. Skandinavien är en viktig marknad men bolagets expansion sker i första hand i Spanien och Storbritannien. Basen på Gatwick har ett växande antal europeiska linjer som feedar trafik in till de långlinjer som går till USA. Bland de spanska baserna pekar mycket mot att någon av dem, kanske Barcelona, också de snart får långlinjer.



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hurra. !!!!!
Skrivet av Flybee, 2015-02-03 11:44:56
Som ting er nå for tiden, må vi BARE glede oss at det går bra for begge selskap, snart outsources alt, skandinavisk arbeidskraft og lønner, det er hva vi vil ha !!!! Hurra for Sas hurra for Norwegian !!!!!!
Anmäl inlägget
Vänstervindar
Skrivet av Avdragsälskaren, 2015-02-03 09:39:10
Alltid kul att läsa kommentarer här från piloter som värnar om solidaritet och upp till kamp mot kapitalister och flygbolag. Flugit själv i snart 20 år och kanske stött på max fem kolleger som sagt att dom röstat rött när det är val. Som alltid står folk sig själv närmast. Ett intressant skrå är vi, vill såklart betala så lite i skatt som möjligt och rösta borgerligt samtidigt helst ha monopol när det gäller flygbranschen. Alltså ha kakan och äta den! Är jag helt fel ute? Bara en reflektion..
Anmäl inlägget
Go SAS!
Skrivet av To, 2015-02-02 16:59:36
Go SAS! Luftens bästa val!
Anmäl inlägget
NAS
Skrivet av Pilot, 2015-02-02 16:03:59
De flyger på de rutter de anser är lönsammast. All expansion sker utanför Skandinavien. Bara att titta de sista tre fyra åren vart alla nya maskiner hamnar.
Anmäl inlägget
Vem är Norwegian
Skrivet av Abc, 2015-02-02 15:54:56
Har de någonsin varit nära?
Anmäl inlägget
Bagdad Bob
Skrivet av EB, 2015-02-02 14:08:38
Norwegians talesman säger om att Norwegian inte ökar så mycket i Norge: "det är inte så viktigt eftersom vi satsar globalt". Hur kan man vara så dum så att man säger så i nationalistiska Norge?
Anmäl inlägget
Fantastiska nyheter
Skrivet av Skandinavisk framtid, 2015-02-02 10:38:17
Mycket trevliga nyheter. Bort med osund konkurrens från marknaden.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev