Skriv ut   Tipsa en vän  

Ingen rysk överflygning för Norwegian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 november 2017
Det fanns förhoppningar om att denna gång skulle förhandlingarna öppna för Norwegian att flyga den så kallade Sibirienkorridoren. Men det blev nej från de ryska myndigheterna än en gång.

Norwegian
Norwegian

Norwegian skulle satsa på trafik till Asien. Så var de ursprungliga planerna när interkont-trafiken drog igång. Istället har all kraft riktats västerut och linjenätet till USA väser stadigt. Det beror till del på att boomen för resor till Nordamerika sammanföll med Norwegians lansering av långlinjerna. Men det beror också på att Norwegian inte har tillåtelse att flyga över Ryssland och därmed den kortaste vägen till länder som Japan, Sydkorea, Hong Kong och Kina. Idag flyger Norwegian enbart på Bangkok från Europa och det är bara linjen från Oslo som tillåts att flyga över ryskt territorium, den övriga trafiken måste flyga runt med upp till en timmes extra flygtid som följd. 

Därför har frågan om att förhandla om det drygt 60 år gamla avtal som reglerar tillgången till Sibirienkorridoren varit uppe ett flertal gånger. Hittills utan resultat. Björn Kjos har stött på politikerna i de skandinaviska länderna ett flertal gånger, även det utan större resultat. Ett av de senaste utspelen har varit att Norge ska bryta sig ur det gemensamma skandinaviska avtalet och förhandla själva, direkt med Ryssland. Det skulle, om det gick i lås, ge Oslo möjlighet att bli Skandinavisk hubb för trafiken österut.

Den senaste tiden har det funnits positiva signaler från rysk sida. Det har talats om en ”positiv dynamik” i frågan. I förra veckan genomfördes två dagars förhandlingar mellan transportmyndigheterna i Norge och Ryssland, där Norwegian också satt med som observatör. Men när förhandlingarna var över kvarstod det tidigare beslutet: Ingen rysk överflygning för Norwegian. Varför de ryska myndigheterna vill hålla kvar i gällande regler är ännu inte offentligt. Det ger SAS fortsatt ensamrätt på trafik över Sibirien. I motsatt riktning har dock fler flygbolag än Aeroflot tillstånd att flyga över Skandinavien på väg västerut.

Kommentera artikeln
Det finns 12 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Använd lika avtal??
Skrivet av BKKTraveller , 2017-11-16 11:16:39
Vet inte om 'Flyg' missat sista meningen i artikeln "I motsatt riktning har dock fler flygbolag än Aeroflot tillstånd att flyga över Skandinavien på väg västerut" . Ligger inte inte UK och Canada, Cuba, Mexico västerut mm så det är inte bara USA som destination. Dessutom så finns ju S7 , UTair , Rossiya mfl i Ryssland som flyger lågpris o charter utomlands.
Anmäl inlägget
Använd lika avtal???
Skrivet av Flyg, 2017-11-15 16:54:16
Lite svårt att använda lika avtal mot Ryssland när enbart Aeroflot som ryskt bolag har trafik till USA från Ryssland.
Anmäl inlägget
Använd lika avtal
Skrivet av BKKtraveller, 2017-11-14 12:24:35
Om det är så att ryssland har avtal för 1 kommersiellt flygbolag , så varför kan inte Sverige o Norge , Danmark ha samma krav. Dvs Låt bara Aeroflot flyga över nordiskt territorium.
Anmäl inlägget
Ryssland
Skrivet av Markus, 2017-11-14 09:34:27
Ryssar är allt bra märkliga. Det är som att de misstänkliggör sin omgivning. SAS och Finnair drar än en gång en lättnadens suck
Anmäl inlägget
OVERFLYING
Skrivet av thomas, 2017-11-13 19:58:39
har Ryssarna nån int. flygtrafik kvar efter rubel fallet? och efter den ekonomiska nergången
Anmäl inlägget
Finnair är bäst till öst.
Skrivet av Hans, 2017-11-13 18:19:27
Punkt slut.
Anmäl inlägget
Flygmaskiner
Skrivet av Sas, 2017-11-13 10:48:34
Sas har inga flygmaskiner för detta ändamål.
Anmäl inlägget
BKK
Skrivet av Korat, 2017-11-13 10:21:52
Dags att öppna Bangkok igen.
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av KA, 2017-11-13 09:45:20
Ett toppen läge för SAS, nu borde SAS göra en storsatsning på att etablera flertalet nya linjer österut. DY kommer troligen inte flyga österut på några år, och detta ger SAS got om tid att etablera ett stort nät österut med sina fördelar med Sibirien korridoren.
Kom igen SAS, agera!!
Anmäl inlägget
Symtomatiskt med trängselskatten.
Skrivet av Dr.Watson, 2017-11-13 09:16:55
Norrmännen tog betalt av svenskar så fort trängselskatt infördes i Norge, det tog lång tid innan norrmän/utlänningar behövde betala trängselskatt i Sverige. Vem jobbar våra myndigheter för?
Anmäl inlägget
Verkar dumt...
Skrivet av Kalle, 2017-11-13 08:43:40
Varför då?

Vore det inte bättre att stoppa bolag från att regelshoppa?
Anmäl inlägget
Stopp för Norweigan att flyga över Ryssland
Skrivet av Inkan, 2017-11-13 08:22:01
Är det inte dags att stoppa Ryssarna att flyga över
Skandinavien för att flyga väster ut mot Amerika.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Air BP
BAM
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev