Skriv ut  

Fler charterdestinationer från Kalmar Airport

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 februari 2012
Fokus på trafiken till Stockholm och ett växande antal charteravgångar. Kalmar flygplats har hittat sin egen nisch bland de småländska flygplatserna.

Kalmar Airport

Resebyråerna fortsätter att växa på de regionala flygplatserna. På Kalmar Airport märks det tydligt, i veckan annonserade Scandjet trafik till Kroatien under sex veckor i höst.
– Ja, det är Malmö Aviation som flyger den produktionen och över huvud taget växer chartertrafiken hos oss, plus 23 procent förra året. Vår målsättning är att ha etthundra charteravgångar under det här året, säger Ronny Lindberg, flygplatschef på Malmö Airport.
            Flygplatsen var tidigare bas för flygvapenflottiljen F 12 men har sedan 1982 enbart civilt flyg och 2007 överlät Luftfartsverket verksamheten till Kalmar kommun. Sedan dess har trafiken stadigt ökat och förra året slutade med drygt sex procent fler passagerare än året innan, då Kalmar var den största flygplatsen i Småland vad gäller antalet passagerare.
– Vi har hittat vår nisch och fokuserar på trafiken till Stockholm tillsammans med ett allt bredare utbud charterdestinationer, fortsätter Ronny Lindberg.
Charter från Kalmar

Det innebär att SAS och Kalmarflyg i dagsläget flyger cirka 50 förbindelser till Arlanda och Bromma. Blue 1 flyger några av frekvenserna till Arlanda på uppdrag av SAS, den enda inrikeslinjen som det finska bolaget flyger i Sverige, även om trafiken är utlagd på Golden Air.
            Enligt statistiken fortsätter sedan 23 procent vidare ut till Europeiska destinationer.
– Vi har satsat på Stockholm som nav för att våra resenärer ska kunna ta sig vidare. Växjö och Jönköping har ett annat fokus för sin trafik och länkar sig med Kastrup istället.
            Kalmar är en av få civila flygplatser i landet med två banor, ett arv från tiden som flottilj då militären hade en bana och civilflyget en egen. Idag används i princip bara en av dem och ger möjlighet att ta emot flygplan upp till Boeing 757.
– Banan är 2 050 meter men genom att använda delar av det övriga bannätet har vi kapacitet upp till Airbus 330, som har flugit direkttrafik till Thailand tidigare.
            De vanligaste flygplanstyperna på Kalmar Airport är dock Boeing 737 och Airbus 320/321. Med den ökande chartertrafiken, målsättningen två avgångar i veckan är på väg att uppfyllas, återkommer bolag som Air Europa, Thomas Cook, Freebird och Sun Express. Men också Kalmarflyg som har weekendcharter till storstäder i Europa.

Mer information om Sveriges flygplatser hittar du på Flygtorgets flygplats karta.



Bifogade dokument och länkar
HITTA CHARTER OCH SISTA MINUTEN FRÅN KALMAR
Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bra för Kalmar
Skrivet av ramlak, 2012-02-21 21:18:42
Bjud in Ryanair till Kalmar flygplats. En direktlinje Kalmar - London Stansted är vad denna regionen behöver!
Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Macke, 2012-02-20 17:35:26
Kalmar skulle behöva fler avgångar till Arlanda så man får fler flyg att välja mellan.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev