Skriv ut  

Boeing slog rekord i långflygning

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 9 mars 2012
En Boeing 787 flög i december förra året nonstop från Seattle till Dhaka i Bangladesh. Flygningen var ett försök att slå rekord i långflygning och nu har den nära 20 000 kilometer långa flygningen officiellt godkänts som långflygningsrekord i sin klass. Samtidigt slogs också rekordet i flygning jorden runt.

Boeing 787
Boeing 787 Dreamliner

I dagarna fick Boeing det officiella beviset på att Boeing 787 numera innehar långflygningsrekordet för långflygning i den viktklass som gäller för Dreamlinern. National Aeronautic Association, NAA, överlämnade två certifikat som bevis på rekordet.

            Det var i december förra året som ZA006, en av Boeings 787 testmaskiner lyfte från Boeing Field i Seattle på väg österut till Dhaka i Bangladesh. Med 103 ton bränsle ombord var den totala vikten 212 ton. Enligt reglerna från NAA är det inte den absolut kortaste vägen som gäller. Istället gällde det att navigera sig via de förutbestämda punkterna New York, Luxor i Egypten och södra Indien innan landningen i Dhaka efter 19 814 kilometer lång flygning. I tankarna fanns då 13 ton bränsle kvar.

Boeing 787

- En fantastiskt tråkig flygning, kommenterade Rod Skaar, en av flygcheferna på Boeing Commercial Airplanes den långa flygningen i ett pressmeddelande. Och menade att tråkigt var just vad de sex piloterna och övriga personal ombord ville ha.

            Vid landningen i Dhaka konstaterades att Dreamliner slagit det tidigare längdrekordet för viktklassen 200 – 250 ton. Det togs 2002 av en Airbus 330 men löd på nära 1 000 nautiska mil mindre.

            Markstoppet i Dhaka varade i knappt två timmar för tankning innan planet fortsatte österut för den sista delen av flygningen tillbaka till Seattle. Under de sista sex timmarna höll maskinen en hastighet på 0,88 mach och den slutliga tiden för flygningen jorden runt stannade på 42 timmar och 26 minuter, också det ett nytt världrekord.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev