Skriv ut  

En Airbus retro har landat

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 4 juli 2012
I fyra år har Finnair haft en Airbus 319 målad som bolagets maskiner var på 1950-talet. Ursprungligen togs den fram när Finnair firade 85 år men har blivit så uppskattad att den fortsatt flyga.

Finnair Silverbird

För fyra år sedan fyllde Finnair 85 år som det sjätte äldsta ännu flygande flygbolaget i världen och en del i det firandet var ett flygplan målat som Finnairflottan såg ut på 1950-talet. Sedan dess har en av Finnairs Airbus 319 som haft det ärofulla uppdraget flugit vanlig linjetrafik för bolaget.
            Flygplanet har varit döpt till Silver Bird med tanke på hur Finnairs maskiner var målade under 1950-talet, inte i närheten av dagens vita lackering. Utförandet av retromålningen var hämtad från en av Finnairs Convair Metropolitan och pryddes av namnet Finnish Airlines. Också kabinpersonalen ombord har följt retrodesignen och arbetat i uniformer av den typ som användes då. Likaså hade maten som serverades ombord inspirerats av flydda tider.
– Vi har fått mängder av positiv feedback kring flygplanet från både kunder och media, säger Jarkko Konttinen på Finnair.
            Målsättningen med retroprojektet var, vid sidan av själva jubileumsfirandet, var att återskapa lite av glamouren kring trafikflygets barndom. De ursprungliga Convair som Finnair använde var utrustade med läderstolar och maten serverades på porslin. Med tanke på de långa flygtiderna, även inom Europa, erbjöds de manliga passagerarna att använda en rakapparat innan de steg av.
– Det här är ett av de bästa och mest minnesvärda PR-projekt jag har arbetat med, säger Jarkko Konttinen.
            Men nu är det slutfluget i retrokostymen. I förra veckan gick en sista turnaround mellan Helsingfors och Milano. Planet återgår nu till den ordinarie målningen.
            Också SAS har en retromålad Airbus med det klassiska drakhuvudet. Den maskinen flyger dock vidare från basen på Kastrup.




Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Mer sånt
Skrivet av Surr, 2012-07-08 11:53:05
SAS maskin med gamla målningen är ju skitsnygg.
Anmäl inlägget
stolarna
Skrivet av Hans Helmut, 2012-07-07 00:20:32
Det var inte läderstolar, men fina och bekväma.
Anmäl inlägget
finnair
Skrivet av valle, 2012-07-04 18:20:35
finnish airlines är väl slut
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev