Skriv ut  

Norwegians Dreamliner kan komma att ersättas

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 februari 2013
Boeing har varnat för en möjlig försening av leveransen av Norwegians första Dreamliner som efter planen ska levereras i slutet av april.

Även leveransen i juni kan bli försenad. Det innebär att Norwegian kommer att säkra ersättningsflygplan för linjerna mellan New York och Bangkok när direktlinjerna startar i slutet av maj.

Mot bakgrund av ny information från Boeing kommer Norwegian att ingå ett avtal med ett leasingbolag som kan flyga långdistanslinjerna om Dreamlinern blir försenad. Boeing har inte gett något nytt leveransdatum eller skriftlig bekräftelse på en eventuell försening. För att vara på den säkra sidan kommer Norwegian oavsett detta ingå avtal om att hyra in långdistansflygplan för en tremånadersperiod.

Norwegian är i kontakt med flera europeiska flygbolag som flyger långdistans. Det är ännu inte bestämt vilket bolag som i så fall kommer att flyga direktlinjerna. Alla passagerare som har bokat flygbiljetter med Norwegian kommer att få mer detaljerad information om flygningarna så snart detta är klart.

– Jag har en stor förståelse för att våra kunder som har sett fram emot att flyga med Dreamlinern de första veckorna är besvikna över det nya beskedet. En eventuell försening är utanför vår kontroll och vi ber om ursäkt till alla våra passagerare för att Dreamlinern kanske inte är klar till lanseringen. Vi ska under tiden få våra passagerare direkt till och från New York och Bangkok trots detta samt göra vad vi kan för att de ska ha en så god reseupplevelse som möjligt. Vi kommer också att ge kunderna möjlighet att boka om sina biljetter gratis till ett senare tillfälle, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

– Som en av Boeings största kunder i Europa, förväntar vi oss att flygplanstillverkaren gör allt som står i deras makt för att få flygplanen klara för leverans så fort som möjligt, säger Kjos.

– Vi beklagar verkligen den situation som våra Dreamlinerkunder nu har hamnat i och vi kommer att vara i tät kontakt med Norwegian. Vi arbeta med att få på plats de nödvändiga flygtillåtelserna från de amerikanska luftfartsmyndigheterna så att leveranserna kan ske enligt våra planer, heter det i ett uttalande från Boeing

Norwegians två första Dreamliner är ägda av leasingsällskapet International Lease Finance Corporation (ILFC). ILFC är ett av världens största leasingsällskap och är baserat i Kalifornien, USA.



Kommentera artikeln
Det finns 13 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

sen lev
Skrivet av fakta II, 2013-02-09 13:36:10
vad mer finns att säga?
allt har ju debatterats i månader här redan.
sedan teknikproblemen har ju alla fattat fakta.
ny flygteknik som strular tar tid att lösa.
men det handlar om människors liv, ingen lek dvs. att norwegian sedan sagt att inga förseningar är aktuella är ju bara för att hålla skenet upp, sälja fler biljetter.
vem vill sitta i ett plan som brinner, bränsle
Anmäl inlägget
Dreamliner upplevelse säljes
Skrivet av En som kan läsa, 2013-02-09 11:35:25
Ingen DY-fan: Du har tydligen ej läst på deras hemsida. De säljer en upplevelse med Dreamlinern!
Anmäl inlägget
Välj rätt flygbolag
Skrivet av Oja, 2013-02-08 20:09:33
Alla (nästan i alla fall) gnäller och tjafsar om dessa lågprisbolag. Stanna hemma eller res med ett riktigt bolag istället.
Anmäl inlägget
Högsäsong
Skrivet av Spännande, 2013-02-08 19:48:47
Att hyra in en widebody tre månder under sommaren lär inte bli lätt eller billigt - den mesta kapaciteten är nog redan bokad. Kanske ngt sydamerikanskt ?
Anmäl inlägget
Que?
Skrivet av Ingen DY-fan, 2013-02-08 18:08:35
Jag förstår inte vad du menar? Har du fått ett par biljetter från någon annan och det är en present som du skulle vilja vara utan? Du kan ge dem till mig!
"... ett hot att resa med 787..." Kan du tolka detta till normalsvenska? Har någon hotat dig genom att ge dig gratisbiljetter på vad man trodde skulle bli en 787-flight till New York. Ville givaren att du skulle explodera över Atlanten därför att planets batterier skulle börja brinna? Dina inlägg är helt obegripliga för alla andra.
Anmäl inlägget
787 hot eller löfte!?
Skrivet av Anders1, 2013-02-08 16:10:56
Biljetterna är en present jag hellre hade varit utan. Känner det snarast som ett hot att behöva resa med 787. Inte heller vill jag åka till NY i en trång 737 eller med någon fallfärdig maskin från något tarzanbolag i perferin. Eftersom Norwegian saknar alla former av samarbete med samtliga de ordinarie bolag som trafikerar USA förväntar jag mig inget annat än strul.
Anmäl inlägget
Tänk efter
Skrivet av Ingen DY-fan, 2013-02-08 15:02:35
Det var en konstig tolkning, Anders1.
Resenärer har bokat flyg på vissa datum med ett visst flygbolag till en viss destination enligt vissa villkor - vilka bl a omfattar ingen ändring av biljetterna. Bolaget är bundet av alla villkor och ger ändå extra möjligheter att gratis boka om för de som vill så. Norwegian säljer flygstolar mellan platserna A och B precis som alla andra. De säljer inte nöjestrippar för freaks som gillar ett visst flygplan..
Anmäl inlägget
Nonsens
Skrivet av Ingen struntar i säkerheten, 2013-02-08 14:53:08
Anders1 påstående att Kjos skiter i säkerhet är på gränsen till ärekränkning. Det enda vi nu med säkerhet skiter i är sådana påståenden som Anders1 ger exempel på. Okunnigt!
Anmäl inlägget
Så är det att köpa nytt.
Skrivet av Anders1, 2013-02-08 13:14:15
Vadå "boka om till ett senare datum"? Varför inte pengarna tillbaka så att man kan boka med ett annat flygbolag? Märk väl att Norwegian endast lovar "direktflyg" vilket mycket väl kan innebära både en och två mellanlandningar med okända ersättningsplan. Kjos egna kommentar tolkar jag rakt av som att han fullkomligt skiter i hur säkert planet är såvida hans bolag slipper ställa in flygningar.
Anmäl inlägget
Svorska?
Skrivet av Henke, 2013-02-08 12:11:29
"leasingsällskapet"????
Hursom tror jag att 767an är fel flygplan. Dålig räckvidd och för få stolar. Den enda Seattletraktorn som skulle passa är nog B777. En snabb diffkurs så kan de tom. använda samma traktorförare;)
Anmäl inlägget
Epic
Skrivet av Tommy, 2013-02-08 10:37:17
Ha ha ha
Anmäl inlägget
Boeing 767 kanske?
Skrivet av Insider, 2013-02-08 10:22:33
Nej, men det är någon sam har pratat om en 767:a sedan några månader och nu införlivas det lite lustigt.

Nu kan vi börja gissa på flygplanstyp, vad tror ni? Själv tycker jag 767 låter nära tillhands.
Anmäl inlägget
I vart fall inte Norwegians fel
Skrivet av K, 2013-02-08 10:19:29
men nu kommer väl all skriva skit om Norwegian här hela dagen.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev