Skriv ut  

Ingen överprövning av Arlandas miljötillstånd

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 26 maj 2015
Arlandas miljötillstånd står fast, Högsta Domstolen ger inte något prövningstillstånd. Därmed är framtiden säkrad för flygplatsen och de planerade investeringarna ibland annat terminalområdet för långlinjerna kan sätta igång.

Den 21 november förra året gav Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt Arlanda tillstånd att fortsätta utveckla flygplatsen. Det nya tillståndet gav klartecken till att inflygningarna i högtrafik till bana 3 kunde fortsätta även efter 1 januari 2018.

Det satte stopp för drygt tjugo år diskussion om Arlanda, inflygningsvägar och miljötillstånd.

Trodde alla.

Men Vallentuna kommun och föreningen ”Väsbybor mot flygbuller” överklagade beslutet till Högsta Domstolen och begärde ett så kallat prövningstillstånd.

Men nu har HD beslutat att inte medge ett prövningstillstånd. Beslutet från Svea Hovrätt står fast och Arlanda kan än en gång andas ut.

– Beslutet innebär att den positiva utvecklingen av svensk tillgänglighet kan fortsätta och att Stockholm Arlanda Airport kan ta ytterligare steg mot att bli den ledande flygplatsen i Skandinavien. Det är naturligtvis ett mycket glädjande och viktigt besked för hela Sverige, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

I och med beslutet i HD är inflygningsstoppet in till Arlandas bana 3 definitivt undanröjt. Inflygningsprocedurer som undviker Upplands Väsby tätort ska enligt den nya domen användas när så är möjligt utan att det påverkar flygplatsens kapacitet och med hänsyn tagen till regelverk för flygtrafiktjänsten, flygsäkerhetsskäl och väderleksförhållanden.

I och med det slutliga beslutet kan Arlanda nu gå vidare med de investeringar på cirka sju miljarder som ska göras fram till 2023, sammanlagt investeras 30 miljarder fram till 2030. Merparten av de pengarna ska gå till utbyggnaden av G-piren där enligt planerna allt fler långlinjer ska angöra, förhoppningsvis också A380-maskiner. Ett eventuellt godkännande av Arlanda som pre-clearenceflygplats finns även med i ombyggnaden. Enligt planerna ska hela ombyggnaden vara klar senast 2021.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

....
Skrivet av Sifferkillen, 2015-05-26 12:25:35
Tror det ska vara 13 miljarder (inte 30).
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av Saltkammargutten, 2015-05-26 10:43:00
Äntligen! Time for business.
Anmäl inlägget
Äntligen!
Skrivet av H Engdahl, 2015-05-26 09:39:36
:-)
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev