Skriv ut  

Hundra tusen flygjobb i riskzonen

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 1 januari 2009
Godstrafiken med flyg minskade globalt med 13,5 procent i november2008. Samtidigt föll passagerartrafiken 4,6 procent. IATA säger att flygindustrin nu krymper hur man än räknar och att hundratusentals jobb kan försvinna när inkomsterna minskar. Redan nu får Singapore Airlines piloter vara lediga utan lön.

- Det är en kronisk kris, för flyget, säger Giovanni Bisignani, generaldirektör i flygbranschorganisationen IATA, vars medlemmar genomför 93 procent av alla internationella flygningar.

- Nedgången har inte varit så stor sedan månaderna efter attackerna i USA den 11 september 2001.

Flygbolagen drog i november ner antalet flygningar med en procent på grund av minskad efterfrågan. Ändå förblev 27 procent av alla flygsäten tomma, jämfört med 24 procent i november 2007.

IATA:s novembersiffror visar att godstrafiken minskade mest i Asien, som hanterar 45 procent av den globala flygfrakten. Nedgången var 16,9 procent och det är den sjätte månaden i följd som godstrafiken minskar i regionen, skriver Airwise.

För att möta den nya verkligheten har det stora flygbolaget Singapore Airlines erbjudit sina piloter inom godsflyget att vara frånvarande utan lön under 30 månader, rapporterar Bloomberg.

Omkring 300 piloter arbetar i dag i flygbolagets fraktenhet. Singapore Airlines kommer också inom kort att ställa några plan på marken. Några liknande åtgärder planeras inte för passagerarflyget, som anställer omkring 2,000 piloter.

I Europa minskade i november godstrafiken med 11 procent och passagerartrafiken med 3,5 procent.

Flygbolagen i USA, Kanada och Mexiko noterade en minskning med 14,4 procent för godstrafiken och 3,4 procent i passagerartrafiken.

IATA räknar med att flygbolagens sammanlagda förlust globalt under 2009 kommer att uppgå till 2,5 miljarder dollar.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev