Skriv ut  

Ryanair stämmer Stansted

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 8 januari 2009
Miljöaktivister som 8 december 2008 kedjade fast sig på flygplatsen Stansted har dömts till samhällstjänst och böter. Aktionen stoppade 57 av Ryanairs flygningar och påverkade tiotusentals resenärer. Nu vill lågprisbolaget ha kompensation och stämmer flygplatsen på 26 miljoner kronor.

På onsdagen sade 22 medlemmar i protestgruppen "Plane Stupid" till en domare i staden Harlow att de erkänner sig skyldiga till brottet grovt olagligt intrång.

Straffet blev samhällstjänst på mellan 50 och 90 timmar för 18 av aktivisterna. Två måste betala böter på upp till 1900 kronor, en remitterades till en annan instans, en fick en villkorlig dom.

Polisen anhöll totalt 49 personer för protestaktionen, som syftade till att öka allmänhetens medvetande om flygets miljöpåverkan. Förra månaden dömdes åtta personer och nästa månad ska ytterligare 24 personer inför domstol.

Det berättar den brittiska nyhetsbyrån Press Association på torsdagen.

Aktionen, som inleddes tidigt på morgonen 8 december förra året, ledde till att flygbolaget Ryanair fick ställa in 57 flygningar som skulle transportera nära 7 000 passagerare, vilket i sin tur ledde till trafikstörningar som drabbade omkring 52 000 resenärer.

Ryanair vänder sig nu till domstolen för att få flygplatsen Stansted att betala 26 miljoner kronor, som ersättning för bolagets förluster när protestgruppens aktioner stängde flygplatsen.

Enligt kvällstidningen The Evening Standard vill Ryanair också ha nära 6 miljoner kronor i kompensation för att bolagets varumärke har skadats.

Även aktivisterna som har fällts av domstolen riskerar att bli stämda av Ryanair.

- För tillfället riktar vi kraven mot Stansted. Men vi utesluter inte att vi senare kan komma att kräva kompensation av andra parter, sa en talesman för Ryanair enligt tidningen.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev