Skriv ut  

Flygbolagsallianser granskas av EU

Flygnyheter, Lotta Isacsson, den 21 april 2009
EU-kommissionen har inlett två separata konkurrensundersökningar mot de transatlantiska flygrutterna för två flygbolagsallianser; Star Alliance och Oneworld Alliance.

”Nivån på samarbetet verkar betydligt mer omfattande än det allmänna samarbetet mellan dessa flygbolag och de andra flygbolagen som deltar i Star- och Oneworld-allianserna” uppger kommissionen i ett pressmeddelande.

lufthansa-3_lars
Kommissionen kommer, i Star Alliance, att undersöka Lufthansa, Air Canada, Continental och United. Såväl befintliga som planerade överenskommelser ska synas. Även SAS ingår i Star Alliance men kommer inte att utredas.

I Oneworld Alliance kommer föreslagna samarbeten mellan American Airlines, British Airways och Iberia att granskas.

American Airlines, tail
Samarbeten av det här slaget
är förstås komplexa, och undersökningarna har inga fastställda tidsgränser. Hur lång tid det tar beror också på bolagens samarbetsvilja.

Några av de saker som kommer att hamna under luppen är bolagsöverskridande samarbeten om hantering av tidtabeller, kapacitet, prissättning och biljettförsäljning på transatlantiska rutter.

FOTNOT: Europeiska kommissionen har omfattande befogenheter att kontrollera att företag och myndigheter följer EU-reglerna om rättvis handel. Kommissionen har rätt att utdöma böter upp till tio procent av årsomsättningen till företag som deltar i kartellbildning som snedvrider konkurrensen.


Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev